Ingezonden persbericht


Zappen op het Museumplein

Musea uit Nijmegen en omgeving presenteren zich op INTRO! 2005

Wat gaan we deze zomer doen? Kom voor tips over exposities en activiteiten naar de MuseumZapdag op zondag 5 juni in de binnenstad van Nijmegen. Tijdens Intro! 2005 presenteren de musea uit Nijmegen, Groesbeek en Berg en Dal zich op een speciaal museumplein met informatiestands, optredens en activiteiten voor jong en oud. Het publiek kan zappen langs de museumstands op het Mariënburgplein, voor deze keer omgetoverd tot museumplein. Activiteiten zijn o.a. Zweeds wittebrood proeven, hiëroglyfen stempelen, hennaschilderen, Afrikaans haarvlechten. Er zijn optredens van een doedelzakspeler en voorstellingen door marionettentheater Madoc. Met levensgrote poppen vertellen ze het verhaal van Mariken van Nimwegen. De MuseumZapdag duurt van 13.00 tot 17.00 uur.

Proef de vrijheid in de stand van het Nationaal Bevrijdingsmuseum! Hoe smaakte het Zweeds wittebrood dat na de bevrijding gebakken werd van meel dat de geallieerden uit vliegtuigen dropten? Ook kan de bezoeker recepten uit de bezettings- en bevrijdingstijd meenemen. Verder zijn bijzondere voorwerpen uit die tijd te zien. De doedelzakspeler zorgt voor de muzikale omlijsting. De stand van het Afrika Museum wordt omgetoverd tot een heuse Afrikaanse kapsalon! De haarvlechtster Maffoudia Cissoko versiert het haar van jong en oud met een kleurrijke vlecht en kraal. In de stand van het Natuurmuseum is aandacht voor de tentoonstelling Mysterieuze Mummies, over natuurlijke en Egyptische dieren-mummies. Kinderen kunnen hun naam in Egyptische hiëroglyfen stempelen. Verder spelen ze in de stand een elektrospel over verliefde dieren. Proef de Romeinse wereld en waan je in de wereld van de bedoeïen bij de stand van het Bijbels Openluchtmuseum. Wie zich vandaag een bedoeïen wil voelen kan de handen feestelijk laten beschilderen met oosterse patronen.

In de promotiestand van Museum Het Valkhof vindt u alle informatie over de tentoonstelling De Gebroeders Van Limburg, Meesters aan het Franse hof (1400-1416). De Gebroeders Van Limburg zijn drie kunstenaars die rond 1400 aan het Franse hof werkten in opdracht van de Duc de Berry. Hun kleurrijke en verfijnde miniaturen behoren tot de top van de middeleeuwse schilderkunst. Ook is er volop aandacht voor een groots Romeins spektakel, dat op 2 en 3 juli in Nijmegen plaatsvindt. En wie meer wil weten over de moderne kunst pikt informatie mee over de expositie Moderne Favorieten. Het Nijmeegs Volkenkundig Museum heeft geen vaste tentoonstelling meer. De in de collectie aanwezige voorwerpen uit Indonesië, Afrika, Oceanië, China, Japan en Amerika zijn echter op afspraak in het depot te bezichtigen.

Meer informatie over de musea vindt u op: www.afrikamuseum.nl, www.natuurmuseum.nl, www.bevrijdingsmuseum.nl, www.bijbelsopenluchtmuseum.nl, www.museumhetvalkhof.nl. www.stratemakerstoren.nl en www.kun.nl/nvm.



Ingezonden persbericht