Universiteit van Utrecht

Persbericht Universiteit Utrecht

Faculteit Biologie

2 juni 2005

Stichting Trésor viert 10-jarig bestaan

Utrechts natuurproject succesvol voor behoud tropisch regenwoud

In aanwezigheid van prinses Irene van Lippe- Biesterfeld komen op zondag 5 juni (Wereldmilieudag) in Burger's Zoo in Arnhem wetenschappers, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en natuurliefhebbers bij elkaar om het 10-jarig bestaan van de Stichting Trésor te vieren. Binnen Trésor geven de Universiteit Utrecht, een aantal ondernemingen met een sterk maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef en meer dan 1000 particulieren succesvol vorm aan een project op het gebied van natuurbescherming. Tien jaar geleden kocht de stichting een stuk tropisch regenwoud in het Amazonebekken in Frans Guyana. Hiermee wordt een gebied van ruim 2500 hectare beschermd tegen houtkap en andere aantastingen.

Trésor is een concreet en een actief project met aanwijsbare resultaten. Het gebied is opengesteld voor wetenschappelijk onderzoek waarbij diverse expedities al hebben aangetoond dat het een enorme biodiversiteit bevat. Het heeft niet alleen een rijke regenwoud- en savanneflora maar eveneens een even rijke fauna met vele soorten zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën, insecten en spinachtigen. Bovendien is zelfs de jaguar al op Trésor gesignaleerd. Het bewijs van het succes van Trésor is dat de Franse regering op basis van de concrete resultaten van Trésor in 1998 een 200.000 hectare groot gebied in Frans Guyana heeft aangewezen als natuurreservaat.

Jeugdeducatie

Het huidige jubileumjaar staat in het teken van de jeugd van Frans Guyana, over een paar jaar de generatie die op de bres moet staan voor behoud van het regenwoud. Nederlandse scholen hebben bijdragen geschonken waarmee educatieve programma's voor kinderen van 8-18 jaar worden opgezet en mensen ter plaatse hebben een werkboek gemaakt waarmee de kinderen de werkelijke waarde leren kennen van een bos. Zo laat de plaatselijke boswachter de kinderen en hun onderwijzers via een educatieve trail kennismaken met het oerbos. Langs die trail wordt een voederplaats voor kolibries ingericht zodat de kinderen deze vogeltjes in alle rust en van nabij kunnen waarnemen. Zo ontdekken ze de waarde van hún regenwoud.

Adoptie

De Stichting Trésor, die geen winstoogmerk heeft en uitsluitend werkt met onbezoldigde vrijwilligers, start jaarlijks nieuwe projecten in en rond het reservaat. Dit is mogelijk dankzij schenkingen van sponsoren, ruim 1.000 donateurs en met hulp van de Universiteit Utrecht en het Wereldnatuurfonds. Zo biedt Trésor geïnteresseerden de mogelijkheid om voor ¤ 12,50 een vierkante meter regenwoud te 'adopteren'. Hiervan is onder meer gebruik gemaakt door Z.K.H. Prins Willem Alexander.

Journalisten zijn van harte uitgenodigd de viering bij te wonen. Aanmelding hiervoor graag vooraf bij onderstaande contactpersoon van Burgers' Zoo. Fotomateriaal is verkrijgbaar via onderstaande contactpersoon van de Universiteit Utrecht.

Zondag 5 juni 2005 van 10.00-13.00 uur

Burgers' Zoo, Antoon van Hooffplein 1, Arnhem

Viering 10-jarig bestaan Stichting Trésor

Meer informatie:

Op de website van Trésor: www.tresorrainforest.org

Universiteit Utrecht: Johan Vlasblom (030) 253 4073, j.vlasblom@csc.uu.nl

Burgers' Zoo: Edith Langkamp, (026) 445 0373, reservering@burgerszoo.nl