Ingezonden persbericht


Zondag 5 juni:

City Box Ronde van de Maliebaan

Als de topamateurs voor de Ronde van Midden-Nederland vertrokken zijn, start de City Box Ronde van de Maliebaan, met wedstrijden voor kinderen, recreanten en amateurs. Inschrijven voor deze wedstrijden is nog steeds mogelijk.

Om kwart over één is het tijd voor de kinderen, met de Rabo Dikke Banden Race, een officiële fietswedstrijd voor jongens en meisjes. Het maakt niet uit of ze op een gewone fiets, mountainbike of citybike rijden. Er mogen zelfs versnellingen op zitten, als het maar geen racefiets is. De Rabo Dikke Banden Race is voor jongens en meisjes van 7 tot 12 jaar die geen wielerlicentie bij de KNWU hebben. Er wordt gereden in verschillende leeftijdsgroepen. Bij voldoende aantal deelnemers rijden de jongens tegen de jongens en de meisjes tegen de meisjes. Inschrijven kan via www.rondevandemaliebaan.nl. Op de dag van de wedstrijd moeten de rugnummers voor 13.00 uur zijn afgehaald bij de inschrijving. Een helm is verkrijgbaar tegen een borg van 10 euro.

Wie is de snelste recreant van Utrecht? Die vraag staat centraal in het Hol en Molenbeek Kampioenschap van Utrecht. Wielrenners zonder wedstrijdlicentie krijgen dan de kans om hun krachten te meten. Inschrijven kan nog steeds, dus kijk op de website. De wedstrijd start om kwart over drie. Ook op de dag zelf kan er nog worden ingeschreven. Natuurlijk kan een sportevenement niet zonder vrijwilligers. Ook voor zondag 5 juni zijn nog nieuwe mensen welkom. En dat geldt ook voor andere wielerwedstrijden die de Stichting Ronde van de Maliebaan organiseert. Aanmelden kan via www.rondevandemaliebaan.nl of 06-14979271.

Spannend amateurcriterium over Maliebaan

Uitputtingsslag van 60 kilometer

Echte favorieten voor het amateurcriterium op de Maliebaan op zondag 5 juni zijn er niet. De wedstrijd is elk jaar een ware uitputtingsslag. Dit jaar staan er zo'n zestig wielrenners aan de start.

Het is misschien wel één van de leukste wielercriteriums van Nederland. Er zullen ook niet veel wedstrijden zijn die maar in één straat worden verreden. Het gebeurt op de Maliebaan. Een lange asfaltweg van een kilometer, een bocht van 180 graden, en dan een kilometer terug over de zijbaan. "Door de bochten van 180 graden is het een hele zware wedstrijd", zegt Edwin Driessen, een van de organisatoren en zelf ook amateurwielrenner. "Je staat iedere ronde twee keer praktisch helemaal stil in de bochten, en dan moet je weer optrekken tot zo'n 45 kilometer per uur. En de klinkers op de zijbaan maken het extra zwaar". John Broers uit Maartensdijk was drie jaar geleden de eerste winnaar op de Maliebaan. Vorig jaar reden de amateurs niet en was er ruimte voor een nieuwelingen-wedstrijd, jongens van 14 en 15 jaar. Tim Dees uit Tholen won. Dit jaar zijn de amateurs weer terug.

De wedstrijd op de Maliebaan heeft alles te maken met de poging van Utrecht om de start van Tour de France binnen te halen. Het comité Le Tour Sous Le Dom met onder meer radioverslaggever Jeroen Wielaert wilde graag meer wielerwedstrijden naar de Domstad halen. Samen met vier Utrechtse wielerverenigingen ontstond zo de Ronde van de Maliebaan. "De proloog van de Tour de France komt straks over de Maliebaan", vertelt Driessen. "Een statige laan met die brede weg en lange bomenrijen. Het publiek langs de kant ziet de renners zeker twee keer per ronde langskomen en kan zo de hele wedstrijd volgen".


---- --