Gemeente Schiedam


Kunstenaarstrio presenteert drieluik

Wie in Schiedam de afgelopen weken goed om zich heen heeft gekeken, kan het nauwelijks ontgaan zijn: de stichting Kunstwerkt, waar een kleine veertig kunstenaars bij zijn aangesloten, timmert opvallend aan de weg.

Zo waren tijdens de Nationale Molendag de Schiedamse reuzen stuk voor stuk 'aangekleed' door Yvon Koopman, maakte Tineke Weber in Pand Paulus een kolossale tekening waarbij iedere bezoeker de gelegenheid kreeg zijn favoriete stukje op te kopen en zorgden diverse kunstenaars voor de omlijsting van de Dag van het Stadspark aan de Plantage. Het lijkt erop dat de eigentijdse Schiedamse kunstenaar zich niet langer tevreden stelt met het uitbroeden van zijn eitje in het isolement van zijn atelier, maar bewust zijn rol in het publieke domein wil spelen. Binnen die trend past ook het initiatief van Martin Moesman, Adrianus van Otterloo en Nikolaj Dielemans, drie ouwe rotten in het vak, die zich op zondag 5 juni in Pand Paulus presenteren onder de naam Tri-Meer. De naam verwijst niet alleen naar het driemanschap dat zij tijdelijk hebben gevormd, maar ook naar het drieluik dat zij gezamenlijk hebben geproduceerd. Tijdens de opening zal dat worden aangeboden aan de heer Zajdenband, locatiemanager van het verpleeg-& reactiveringscentrum DrieMaasStede in Schiedam.

" Het leek ons een leuk idee om eens wat extra's te doen", zegt Adrianus van Otterloo. Het is een tijdje stil geweest rond Kunstwerkt omdat Pand Paulus, de thuishaven van onze stichting, dreigde weg te vallen door de gemeentelijke bezuinigingen. Gelukkig is daar nu een oplossing voor gevonden en hebben we een huurcontract voor de komende vijf jaar. Omdat er geen geld is voor betaalde krachten, moeten we de programmering van exposities nu allemaal zelf doen. Maar dat heeft wel gezorgd voor een nieuw elan: leden die zich in de afgelopen jaren hadden teruggetrokken, melden zich nu weer aan . Het is een bonte verzameling van beeldende kunstenaars, fotografen en striptekenaars. Met die creatieve club, willen we een steentje bijdragen aan het culturele klimaat in de stad.Van meet af aan is het ook de bedoeling geweest om het drieluik dat we zouden gaan maken te schenken aan een Schiedamse instelling. Eerst dachten we aan het nieuwe ziekenhuis, maar daar zat niet zo'n schot in. Toen kwam Chris

Zijderveld ( voormalig wethouder van de gemeente Schiedam) met een ander idee. Hij zei:"drie schilderijen, drie mannen: Drie Maasstede!" Ik ben onmiddellijk op m'n fiets gesprongen en er naartoe gereden . Je weet natuurlijk nooit van tevoren hoe erop gereageerd zou worden en het was kort dag. Binnen twee maanden wilden we het rond hebben, de eerste opzet was al klaar, het drukwerk moest tijdig de deur uit, kortom: er viel geen tijd te verliezen. Maar het management van Drie MaasStede stond er gelijk heel positief tegenover en vond het een fantastisch idee .

Drie mannen, die samen een kunstwerk maken, dat lijkt vragen om moeilijkheden. De meeste kunstenaars zijn immers pure individualisten en Moesman, van Otterloo en Dielemans vormen daar zeker geen uitzondering op. " Het valt niet mee om met dat soort types samen te werken", grinnikt Moesman, " Maar je moet het optimistisch benaderen! Nee, in de praktijk waren er weinig problemen. We staan open voor elkaars ideeën . Dat heb ik wel eens anders meegemaakt: ik heb eens een tentoonstelling georganiseerd van een aantal vrouwelijke collega's en dat gaf me toch een gedonder: de ene wilde absoluut niet naast de andere hangen en zo ging dat maar door ! Dan houdt het natuurlijk snel op. "

"Het blijft gewoon lastig om een ander toe te laten in jouw concept" vult Dielemans aan. " Naast mijn schilderwerk ben ik ook actief als stedenbouwkundig ontwerper, dat is bij uitstek een vak waarin je interdisciplinair bezig bent en dan merk je hoe moeilijk het is om andermans denkbeelden over te nemen in jouw plan. Wij zijn alledrie ook heel verschillend in onze manier van werken: Martin 's werk zou je poëtisch kunnen noemen, Adrianus' schilderijen zijn vaak kleurrijk en verhalend, terwijl mijn werk vooral gekenmerkt wordt door zijn gelaagdheid. Maak daar maar eens een eenheid van !"

Wie het resultaat ziet, herkent in de drie panelen wel degelijk de karakteristieken van de verschillende kunstenaars, terwijl er tegelijkertijd over en weer verbindingen zijn, die het totale werk tot een unieke eenheid smeden. Na afloop van de tentoonstelling, waarop overigens ook andere schilderijen, meubels en objecten van het drietal te zien zijn, zullen de panelen stuk voor stuk te zien zijn in de voorlopige locatie van DrieMaasStede. Wanneer de nieuwbouwplannen gerealiseerd zijn, zal het complete drieluik daar zijn definitieve bestemming krijgen.

TRI-MEER Martin Moesman, Adrianus van Otterloo en Nikolaj Dielemans

5 juni t/m 3 juli 2005-05

De tentoonstelling zal om 16.00 u worden geopend door Kor Kegel, journalist van het Rotterdams Dagblad . De pianist John Valk zorgt voor de muzikale noot.