Ingezonden persbericht


Literair evenement in de binnenstad van Delft

Hierbij nodigen wij iedereen van harte uit voor een bijzonder (gratis) literair evenement in de binnenstad van Delft op Zondag 5 juni (zie het programma hieronder)

Je bent welkom tijdens alle hieronder genoemde activiteiten, maar in het bijzonder van 14.00 tot 16.00 uur in Restaurant Breintje Beer op het Doelenplein nr. 7 in Delft, waar de winnaars van de gedichtenwedstrijd rond het thema poëzie ter gelegenheid van Tien Jaar Jambe Delft zullen worden bekendgemaakt.

Voorafgaand aan deze feestelijke prijsuitreiking zullen de dichters die zich hiervoor hebben opgegeven hun ingezonden gedicht voordragen. Het geheel zal feestelijk worden omlijst door de swingende muziek van de band 'Almost Blues'.

Dit onderdeel duurt van 14.00 en 16.00 uur en vindt plaats in Restaurant Breintje Beer op het Doelenplein nr. 7 in Delft.

De volgende inzenders hebben reeds toegezegd hierbij aanwezig te zijn en zullen hun ingezonden gedicht voordragen: Aart both, Annemieke Steenbergen, Cees Jan Sierhuis, Dick de Dobbelaar, Djoa van Oostenrijk, Edith de Gilde, Ellis Sluijk, Emil Snijer, Fatiha El Moussaoui, Fonger Boontjes, Gerrit Vennema, Jeannette Coppens, Kasia Chotkowska, Klara Smeets, Lily Kloots Touwen, Maarten Willems, Martine Lekkerkerk, Merijn Schipper, Metha oudshoorn, Monika van Vliet, Odette van Kempen, Paul Delfgaauw, Pom Wolff, Rachelle van den Brand, Robert Meijer, Ton Jurriansen en Wouter Kolthek. Na de prijsuitreiking zal een aantal van deze dichters daarna ook nog optreden op het open podium in restaurant Barcelos aan de Verwersdijk 124.

Heb je ook meegedaan aan de wedstrijd, maar heb je je nog niet opgegeven om je gedicht voor te dragen, stuur dan snel even een mailtje met je naam en de titel van het door jou ingezonden gedicht naar: gedichtenwedstrijd@jambedelft.com en vermeld daarbij of je ook nog na 16.00 uur bij Barcelos wilt optreden.

Hartelijke groet, en tot zondag!
Henriette Faas
www.jambedelft.com
06-14355433

Totaal programma rond de prijsuitreiking van de gedichtenwedstrijd

12.00-24.00 DELFTSE BOEKENDAG Op het Doelenplein, De Verwersdijk, Vrouw Juttenland, Flora theater, Restaurant Barcelos en Filmhuis Lumen

12.00-17.30 Verwersdijk, Vrouw Juttenland en Choorstraat 2e hands boekenmarkt. Minimaal 25 kramen
Open huis bij Kunst onder DAC
Boekhandel Huyser aan de Choorstraat is open

12.00-17.30 Doelenplein
Boek & Kunst
Kinderwensboom
Kinderbingo en levende muziek door Mediatheek
Doorlopende voorstellingen voor kinderen in Filmhuis Lumen Wijnproeverij
Poort naast Lumen: Vrije Akademie met "magneet poëzie" Pleinconcert door duo Ferry en Geert
14.00 - 16.00 uur: Restaurant Breintje Beer, Doelenplein 7 Stichting Jambe viert haar 10 jarig bestaan met een poëzie wedstrijd, levende muziek en optredens van dichters

14.00-18.00 Flora theater
Uitreiking kookboekje "Eten uit de eethoek"
Optredens dichters en schrijvers, onder andere Pieter Jouke, Christiaan Mooiweer, Jan van der Mast. Declamaties van cursisten van de Vrije Akademie. Delfts Dictee: 20 bekende Delftenaren strijden om de eer. Tekst geschreven door Jan van der Mast

15.00-17.00 Restaurant Barcelos, Verwersdijk 124
Open podium met dichters, schrijvers, muzikanten, voordrachtskunstenaars

20.00-24.30 Flora theater, Verwersdijk 1
BOEKENWURMBAL
Optreden van de live band Soulplicity. Swingen op soul en dance classics uit de jaren 70 Entree gratis

DELFT - Bij een boek gaat het normaal gesproken om de inhoud. Literatuur, smakelijke recepten, een spannend kinderverhaal. Maar wie met andere ogen kijkt naar zo'n stapeltje papier, bijeengehouden door een kaft, kan tot verrassende inzichten komen. Het bewijs daarvoor wordt geleverd tijdens de 2 e Delftse Boekendag, op zondag 5 juni vanaf 12.00 uur (toevoegen) in het gebied Delft Centrum Noord. Een topevenement voor 'boek-o-fielen'.

De fascinatie voor het fenomeen boek, dat is waar het deze dag om draait. Mensen die 'iets' met boeken hebben, ontmoeten deze dag mensen die weer 'iets' anders met boeken hebben. Jongelingen met literaire ambities, beeldend kunstenaars die zich door boeken laten inspireren voor hun werk, illustratoren, leesgrage kinderen, alle bewoners van Delft die van boeken houden. Organisatoren Dick Holt (restaurant LEF) en Guus Dewulf en talloze vrijwilligers scheppen met onderhoudende activiteiten op verschillende plaatsen in het gebied een klimaat waarin al deze gelijkgestemden zeker zullen gedijen. Delft Centrum Noord ademt deze dag 'boeken'.

Wat te denken van bijvoorbeeld het Delfts Dictee, geschreven door de bekende Delftse auteur Jan van der Mast. "In het Floratheater onderwerpen om) 16.00 uur 25 min of meer bekende Delftenaren zich aan de terreur der spelling", zegt Dick Holt. "Maar ook alle bezoekers mogen proberen de valkuilen te omzeilen. Wel eigen schrijfgerei en een boekenplankje meenemen."

De Literaire Stichting Jambe grijpt de Delftse Boekendag aan voor de prijsuitreiking van de gedichtenwedstrijd, uitgeschreven ter gelegenheid van het tienjarig bestaan. Het hele programma in restaurant Breintje Beer aan het Doelenplein vindt plaats van 14.00 tot 16.00 uur en bestaat verder uit optredens van de dichters die aan de wedstrijd hebben meegedaan. De bekende dichter Job Degenaar (jurylid) zal ook een optreden verzorgen. De optredens worden muzikaal omlijst door de swingende live muziek van de band 'Almost Blues'. Bij restaurant Barcelos aan de Verwersdijk 124, geven de dichters vanaf 16.00 uur een reprise. De cursisten van de VAK beginnen daar al om 15.00 uur met hun optredens.

Tevens dragen in het Flora Theater aan de Verwersdijk 1, Jan van der Mast, Pieter Jouke, Christiaan Mooiweer en cursisten van de Vrije Akademie voor uit eigen werk. Presentatie bij de declamaties is in handen van Ric Berretty. Daarnaast wordt het 'Eetboekje' gepresenteerd, een verzameling van 24 recepten die door bewoners en horecagelegenheden van het gebied zijn ingestuurd. "Met illustraties van Auke Herrema, bekend van de strip 'Opa' in de Stadskrant", zegt Dewulf.

's Avonds vindt in het Flora Theater het Boekenwurmbal plaats met live muziek van de band Soulplicity. Vanaf half negen weerklinken de soul- en danceclassics. Toegang gratis

Bij Kunst onder DAC van GGZ in de Choorstraat is er een verkoop-expositie van keramiek en kleine schilderwerkjes en zijn er leuke cadeauartikelen te koop rond het thema 'boek'. Wat is een boekenmarkt zonder boekenkramen? Ook daarin voorziet de Delftse Boekenmarkt in overvloed. Langs de Verwersdijk, op het Vrouw Juttenland en aan de kop van de Choorstraat staan kramen met tweedehands boeken opgesteld. Verder zijn er op het Doelenplein boeken als kunstwerken te zien en presenteert de openbare bibliotheek letterbingo voor kinderen. Die jongsten kunnen ook een heel persoonlijke bijdrage leveren aan de dag. "Zij kunnen een wens schrijven op een van de vlaggetjes aan een 100 meter lange slinger", zegt Holt. "Nadat die slinger, op ludieke wijze, in de bomen op het plein is gehangen, heb je een heel originele Kinderwensboom."

En u kunt met uw kinderen ook nog terecht bij filmhuis Lumen op het Doelenplein. Daar worden gedurende de hele middag doorlopend twee films vertoont, namelijk "rood,wit,blauw de animatie parade" en de speelfilm "De Bal". Toegang gratis. En als u daar toch bent, bezoekt u dan ook nog even de "magneet poëzie" in de poort naast Lumen. Verzorgd door de Vrije Akademie