Socialistische Partij

`Belgische en Nederlandse ministers even dom'


05-06-2005 * "Even dom als onze ministers." Zo noemt SP-senator Tiny Kox de harde kritiek van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken De Gucht op de campagne van de Nederlandse regering voor de Europese Grondwet. Volgens De Gucht heeft premier Balkenende (`een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid zonder enig charisma') het helemaal verknald. Dat zou hem en de Belgische premier Verhofstadt niet overkomen zijn, zegt hij in Het Laatste Nieuws. Minister Bot is boos en roept maandag de Belgische ambassadeur op het matje.

Tiny Kox Kox discussieerde vanmorgen in het Vlaamse tv-programma De Zevende Dag met de Belgische eurocommissaris Michel en kopstuk Tobback van de sociaal-democratische SP.a over het Nederlandse referendum en de reactie van minister De Gucht. Kox: "De Gucht is even dom als Balkenende. Ook hij denkt dat de boodschap verkeerd is uitgelegd. Hij snapt evenmin als onze regering dat de boodschap verkeerd wás. De Europese Grondwet was een stap te snel, te ver en in de verkeerde richting. Daarom heeft Nederland daar heel verstandig nee gezegd. Nederlanders zijn geen onnozelaars!"

Oud-minister van Binnenlandse Zaken Tobback denkt dat bij een referendum in België de meerderheid nu ook nee zou stemmen. Mensen worden bang van de liberale koers van de Unie. Volgens Tobback lijkt de Europese Unie steeds meer op de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Eurocommissaris Michel (de voorganger van De Gucht op Buitenlandse Zaken) ontkende niet dat er kritiek mogelijk is op de huidige Europese Commissie, die volgens hem echter ook een ongelukkige start had gehad. Maar de commissie heeft weinig macht en is vooral afhankelijk van de regeringsleiders van de Unielanden.

Tiny Kox deelde de kritiek van Tobback op de huidige Unie maar niet diens droom van een "Verenigde Staten van Europa". Daar zit volgens de SP-senator niemand in Nederland op te wachten. "Wel op een Europa dat democratischer en socialer is, de dingen doet die nodig zijn en zich niet bemoeit met zaken die mensen dicht bij huis willen oplossen."