AutoRai

Print

Drie genomineerden voor Gezinsauto van het Jaar 2006

(6-6-2005)
Ook dit jaar heeft de vakjury van de Gezinsauto van het Jaar weer drie genomineerden gekozen, de Fiat Multipla, Mazda 5 en Skoda Octavia Combi. Deze auto's kregen na afloop van een uitgebreide test van de juryleden de meeste punten.
Uit deze drie kandidaten wordt de winnaar gekozen, die op zondag 9 oktober aan het eind van de Jonge Gezinnen Beurs bekend wordt gemaakt. Aan de uiteindelijke selectie deden dit jaar twaalf zeer verschillende, maar wel potentiële gezinsauto's mee. De keuze varieerde van de Renault Modus en Peugeot 1007, tot inmiddels populaire middenklassers als de Citroën C4, Ford Focus Wagon, Opel Astra Stationwagon en Volkswagen Golf Plus. De lijst werd gecompleteerd door de Chevrolet Nubira Wagon, Mercedes A-Klasse en Seat Toledo. De acht juryleden hebben de kandidaten uitvoerig aan de tand gevoeld, en vervolgens hun favoriete top 6 genoteerd, die leidde tot de nominaties.

Eisen waaraan elke kandidaat voor de Gezinsauto van het Jaar moet voldoen is een catalogusprijs van het basismodel van maximaal ⬠25.000, introductie op de Nederlandse markt na de zomer 2004, en beschikken over een vijfde deur. De juryleden letten vooral op veiligheid, interieurruimte, toegankelijkheid in het interieur zowel voor kinderzitjes als voor kinderwagens en andere bagage, prijs-kwaliteitverhouding, standaarduitrusting, rijeigenschappen en comfort. De resultaten van de ANWB Autotest wegen mee in de keuze van de vakjury.

Spannende verkiezing
De jury heeft de meeste stemmen gegeven aan de gloednieuwe mpv Mazda 5 en de tweede generaties van de midi-mpv Fiat Multipla en stationwagon Skoda Octavia Combi. Esther Verbeek van Jonge Gezinnen B.V. is blij met de nominaties: "Het zijn drie geheel verschillende auto's, die een heel gemêleerd publiek zullen aanspreken. Ik verwacht dat de verkiezing erg spannend zal worden, net als tijdens de jurytestdag." De jury bestaat uit de (hoofd)redacteuren van de organiserende magazines van Jonge Gezinnen, Carla van Klaveren (Groter Groeien), Yolande de Best (Ouders van Nu), Marieke 't Hart (Kinderen) en Esther Verbeek, marketing manager Jonge Gezinnen. Namens de ANWB Kampioen zitten in de jury hoofdredacteur Ed Lodewijks, autoredacteur Harm Jan Buruma en ANWB-testrijder Fred Hak. Gert Enklaar van Móbile public relations en relatiemedia is de juryvoorzitter.

De winnaar wordt uiteindelijk bepaald door de lezers van ANWB Kampioen, Ouders van Nu, Groter Groeien en Kinderen, alsmede de bezoekers van hun internetsites. Ook bezoekers van de Jonge Gezinnen Beurs, van 6 tot en met 9 oktober 2005 in Utrecht, kiezen uit de drie genomineerden één winnaar. Deze mag zich als Gezinsauto van het Jaar 2006 de opvolger noemen van de Gezinsauto van het Jaar 2005, de Volkswagen Touran.