Gemeente Hellendoorn


Gezamenlijke regionale startbijeenkomst over WMO

Op dinsdagavond 31 mei vond een startbijeenkomst plaats over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De samenwerkende gemeenten Hellendoorn, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden organiseerden deze conferentie voor vertegenwoordigers van cliënten- en patiëntenorganisaties, vrijwilligerorganisaties en mantelzorgvertegenwoordigers. Vier inleiders gaven algemene informatie over de WMO met aansluitend de mogelijkheid voor vragen en discussie. Ruim tweehonderd personen bezochten de bijeenkomst.

Inleidingen
De eerste inleider, wethouder Hidde Visser van Twenterand, ging vanuit zijn rol als voorzitter van de Stuurgroep regionaal project 'Op weg naar de WMO' vooral in op de grote lijnen. Visser: "De Rijksoverheid legt met de WMO-wetgeving de zorg bij de gemeente neer. Gelukkig maar, want deze is veel beter in staat om in de toekomst een goede zorg te garanderen, want de gemeente staat veel dichter bij de inwoners". Visser maakte zich wel zorgen over de bezuinigingen die in de toekomst zijn te verwachten: 'De vraag naar zorg zal alleen maar groeien, het budget niet. Dat zou niet meer op te brengen zijn.' De regionaal projectleider WMO, Henk Dannenberg, ging nog wat dieper in op de te verwachten ontwikkelingen. Hij rekende voor dat er van ons inkomen heel weinig zou overblijven als we, rekening houdend met de vergrijzing, de percentages voor AOW en AWBZ zouden doortellen. Het voorbeeld illustreerde de noodzaak om samen met de belangenorganisaties keuzes te moeten maken. Dannenberg hamerde op de eigen verantwoordelijkheid van mensen: "Het denken in termen van 'recht op zorg' en 'de gemeente of overheid die alles wel regelt' zal moeten veranderen in 'eigen verantwoordelijkheid' en 'zorg voor elkaar'. Zodat er uiteindelijk een zorgklimaat ontstaat waarbij 'zelf wat zelf kan', 'lokaal wat lokaal kan' en 'verzekerd wat verzekerd moet' voorop staan."
In de volgende inleiding drukte Leo Verkaik van Arcon, een organisatie zich richt op belangenbehartiging, de aanwezigen op het hart om zich toch vooral te organiseren. Samenwerkend kunnen de organisaties meer invloed op gemeenten uitoefenen dan wanneer iedere organisatie individueel zijn wensen bij een gemeente neerlegt. Verkaik: "De gemeente heeft behoefte aan gesprekspartners, vooral als deze een goede vertegenwoordiging vormt van de diverse organisaties. Gemeenten kunnen dan samen met organisaties een invulling geven aan de cliëntenparticipatie in de WMO."
De laatste inleiding gaf Ria Krabbendam van Platform Mantelzorg Overijssel. Zij plaatste kritische kanttekeningen bij het overheidsbeleid dat uitgaat van meer verantwoordelijkheid bij de mensen zelf en binnen hun sociale omgeving. Dit vraagt om goede, praktische, emotionele en materiele ondersteuning van mantelzorgers.

Discussie
De aanwezigen uitten hun ongerustheid over het risico dat gehandicapten en chronisch zieken extra gekort zullen worden als er bezuinigd moet worden en spraken hun bezorgdheid uit over de kwaliteit van de toekomstige zorg. Vanuit de gemeenten werd aangegeven dat de organisaties onder andere hierover met gemeenten in discussie moeten. Zij kunnen meebepalen wat kwaliteit is. Ook gaven de aanwezigen aan met de gemeenten in discussie te willen in hoeverre er een recht op zorg blijft bestaan. De gemeenten gaven aan dat er keuzes gemaakt moeten worden en dat men juist met de diverse organisaties in gesprek wil om te bepalen hoe we hier in de toekomst mee om gaan. Een ander punt waar de zaal aandacht voor vroeg, was om er op te letten dat alles niet dichtgeregeld wordt en verzandt in bureaucratie. Ook hier werd wederom een appel gedaan op de diverse organisaties. Keuzevrijheid was een ander thema dat speelde. Collectieve inkoop van goederen of diensten kan voor een gemeente voordelig zijn, maar verminderd wel de keuzevrijheid van cliënten.

Vervolg
In de gemeenten Hellendoorn, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden komt een lokaal vervolg op deze regionale startbijeenkomst. Met de diverse organisaties zullen gemeenten oplossingsrichtingen bespreken en discussies aangaan over de invulling van de WMO. In de komende maanden komt er in iedere gemeente een vervolg op deze startbijeenkomst.
Voor mensen die meer willen weten over de WMO en de invoering in algemene zin is de website www.invoeringwmo.nl een goede informatiebron.