Gemeente Gouda


voorjaarsnota: ruimte creëren voor ambities (03/06/2005)

Ondanks een tekort dat uit de jaarrekening 2004 bleek, stelt het college van burgemeester en wethouders in de voorjaarsnota 2006 - 2009 voor ruimte te creëren om het tekort op te lossen en de ambities te continueren. Er worden met name bezuinigingen en besparingen voorgesteld die de gemeentelijke organisatie betreffen, zoals twee jaar lang geen loon- en prijscompensatie en nog meer financieel-technische aanpassingen. Ook worden er panden en erfpachtgronden verkocht. Daarnaast is één van de oplossingen het kostendekkend maken van de parkeertarieven, iets waartoe al besloten is in de parkeernota. Tevens stelt het college voor het aantal openingsuren van Publiekszaken te verminderen zodra de digitale dienstverlening wat verder is gevorderd.

In de voorjaarsnota, die het college aan de raad aanbiedt, worden de kaders gesteld voor het opstellen van de programmabegroting. Die kaders gaan over het ambitieniveau van Gouda: Gouda was ambitieus en op basis van deze voorjaarsnota blijft Gouda ook ambitieus. De kaders gaan ook over de financiële middelen die beschikbaar zijn voor het uitvoeren van de ambities.

ambities

De gemeente Gouda heeft hoge ambities. Voorbeelden hiervan zijn de ontwikkeling van de Spoorzone en de nieuwe wijk Westergouwe en verbetering van de onderwijshuisvesting zoals verwoord in het Integraal Huisvestingsplan. Uit de voorjaarsnota blijkt dat er voor de realisatie van deze ambities meer middelen nodig zijn, dan tot nu toe in de begroting was opgenomen. Bij de jaarrekening 2004 kwam een structureel financieel tekort naar voren. Het college wil de ambities van Gouda echter wel realiseren en doet in de voorjaarsnota daarom voorstellen om het tekort op te lossen en zelfs financiële ruimte te creëren.

besparingen
Er worden met name bezuinigingen en besparingen voorgesteld die de gemeentelijke organisatie betreffen, zoals twee jaar lang geen loon- en prijscompensatie en nog meer financieel-technische aanpassingen. Ook worden er panden en erfpachtgronden verkocht. Daarnaast is één van de oplossingen het kostendekkend maken van de parkeertarieven, iets waartoe al besloten is in de parkeernota. Ook stelt het college voor in de periode tot de programmabegroting nog structurele ruimte vrij te maken tot een bedrag van 2 mln. Dit gebeurt onder andere door goed te kijken of er ruimte zit in de huidige reserves, of alle geplande investeringen echt nodig zijn en meer grip te krijgen op de inhuur van extern personeel. Ook doet het college nu een aantal inhoudelijke bezuinigingsvoorstellen, waaronder het eventueel verminderen van de openstelling van publiekszaken met een dagdeel zodra de digitalisering voldoende is doorgevoerd. Deze voorstellen zullen uitgewerkt worden, zodat er bij de programmabegroting over besloten kan worden.

Footer