Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Rieke van Run snelschaakkampioen Defensie

Weer was Rieke van Run de mannelijke Defensieschakers de baas. Bij het in 2004 in Den Haag gehouden NAVO-schaakkampioenschap was ze al de beste Nederlandse deelnemer. Met een rating van 2022 behoorde ze vrijdagmiddag 3 juni j.l. bij het snelschaaktoernooi van Defensie wel tot de kanshebbers. De manier waarop de eerstejaars adelborst van het Koninklijk Instituut van de Koninklijke Marine (KIM) kampioen werd, was echter erg overtuigend. Alleen in de vijfde ronde speelde de enige vrouwelijke deelnemer remise; de schaakster van Zutertort Amstelveen won de andere acht wedstrijden.

Alle defensieonderdelen waren vertegenwoordigd bij de zestien deelnemers. Uit veel hoeken van Nederland waren burger- en militaire deelnemers van het Ministerie van Defensie naar de Bestuursstaf in Den Haag gekomen. Het toernooi was in de breedte sterk bezet met elf deelnemers met een rating van meer dan 1750.
Huisschaker Peter Peters (geschatte rating 1750) was de grote verrassing met een keurige derde plaats (6,5 uit 9). Jan Cheung (2006), speler van Messemaker 1847, werd knap tweede (7 uit 9). Veelvuldig militair kampioen Marco de Waard (2035), spelend voor HSC Helmond, bleef deze keer steken op een vierde plaats met 6 punten uit 9 wedstrijden.

Rieke van Run (rechts) tegen Johan Engelen, de teamcaptain van het schaken bij Defensie

Generaal b.d. Steffers, de voorzitter van het NAVO-schaakcomité, dankte wedstrijdleider Jos Pots en organisator Ard Dekker voor het vlekkeloze verloop, waarna iedereen een prijs(je) mocht uitzoeken. Onder het genot van een drankje werd nog stil gestaan bij de eerstvolgende geplande schaakactiviteiten voor augustus/september a.s.: het NAVO-schaakkampioenschap in Polen, deelname met een Defensieteam aan het Westlands Druivenschaaktoernooi en een wedstrijd tegen Het Binnenhof.
Meer informatie hierover is te zien op de site van het Defensieschaken.


---

Frank Clevers erelid Limburgse Schaakbond

Frank Clevers (49) uit Melick, lid van De Postertoren, is op zaterdag 4 juni door de Algemene Ledenvergadering van de Limburgse schaakbond in Roermond benoemd tot erelid van de bond. Frank is het achtste erelid sinds de oprichting van de bond in 1927.
---