FNV

Brazilië: klacht tegen Unilever ingediend

De chemievakbond van Vinhedo (bij São Paulo, Brazilië) heeft een klacht ingediend tegen Unilever. Dit gebeurde tijdens een vergadering van de `Social and Labour Commission' (SLC) van Mercosur, het Zuid-Amerikaanse handelsblok. De klacht werd tegen de multinational ingediend wegens het onder druk zetten van werknemers van de fabriek in Vinhedo, om hun lidmaatschap van de bond op te geven.

De chemiebond van Vinhedo diende eerder samen met de nationale chemievakbond CUT en de vakcentrale CUT een klacht in bij het Braziliaanse Ministerie van Arbeid en bij het Openbaar Ministerie tegen de werkwijze van Unilever. De chemievakbond is al geruime tijd in conflict met Unilever over de afhandeling van een reorganisatie, waarbij een aanzienlijk aantal werknemers hun baan verloren heeft of werd overgeplaatst naar een andere fabriek.

Zoals de SLC voorschrijft, werd de klacht ingediend in de vorm van een consultatiestuk dat refereerde aan het recht op organisatie, zoals vastgelegd in de Braziliaanse grondwet en in de Social and Labour Declaration van Mercosur. Daarnaast werden verschillende documenten ter ondersteuning van het argument ingediend en hield de directeur van de vakbond van Vinhedo, Ederson Bueno de Castro, een betoog.

Volgens Bueno de Castro deelde het management van de personeelsafdeling van Unilever Vinhedo flyers uit aan werknemers waarin men werd aangespoord een gratis telefoonnummer van de personeelsafdeling te bellen, mochten werknemers de betaling van hun lidmaatschap van de bond willen stopzetten. Stopzetting van die betaling betekent automatisch ook stopzetting van het lidmaatschap van de vakbond.

De CSL concludeerde na het ontvangen van deze klacht dat ook Unilever om informatie en commentaar zal worden gevraagd en dat de commissie zal pogen een dialoog tussen de vakbond en het bedrijf op te zetten. De resultaten van die dialoog zullen worden voorgelegd aan de commissie die vervolgens een oordeel zal vellen.

6 juni 2005