Gemeente Tilburg

6-6-2005
ZML Midden-Brabant start pilot brede school
150.000 subsidie voor 4 projecten brede school

ZML Midden-Brabant in Tilburg, school voor zeer moeilijk lerende kinderen, start het komend schooljaar met een driejarige pilot brede school. Het is de eerste ZML school in Nederland die op deze schaal een brede school concept gaat toepassen. Het college heeft hiervoor een incidentele subsidie van 50.000 toegekend.

In september 2004 is in de nota Kwaliteit brede scholen aangegeven dat het in Tilburg in algemene zin goed gaat met de ontwikkelingen van brede scholen maar dat op diverse onderdelen nog verbeteringen te realiseren zijn. Voor deze verbeteringen werd 150.000 gereserveerd. Naast de 50.000 voor de ZML pilot is deze incidentele subsidie verdeeld over drie andere brede school projecten in Tilburg.

Brede school project ZML-Midden Brabant (De Brug en St. Jozef). ZML Midden-Brabant start het komend schooljaar met de brede school pilot op De Brug en St. Jozef. Gebleken is dat zowel ouders als professionals behoefte hebben aan activiteiten op wijk- en op schoolniveau die ook op elkaar worden afgestemd. Wethouder Backx van Onderwijs: Het college ondersteunt dit 2-sporen beleid van harte. Het vergroot de ontwikkelkansen van leerlingen en levert een kwaliteitsverbetering voor de school op. Het heeft bovendien een voorbeeldfunctie voor andere scholen voor zeer moeilijk lerende kinderen.
De pilot kent draagvlak bij alle betrokken partners, zoals de schoolbegeleidingsdienst (SOM), MEE, zorginstelling Amarant en het Educatienetwerk. Samen met de provincie
( 70.000) en de gemeente maken zij dit 3-jarige project, met een totale begroting van 180.000, financieel mogelijk.

Kind centraal en ouder betrokken
Net als de pilot van de ZML school gaan ook de andere 3 projecten uit van het principe het kind staat centraal en de ouder(s) zijn betrokken. De brede wijkschool Tilburg Oud Zuid heeft om een financiële bijdrage gevraagd voor de ontwikkeling van een integraal pedagogisch beleidsplan. Dit plan moet de basis leggen voor een intensievere samenwerking tussen alle instellingen die bij de brede school zijn betrokken. Het college heeft hiervoor 20.000 beschikbaar gesteld.
Voor de ontwikkeling van een ICT project van de stichting TOWN is 40.000 toegekend. Alle brede scholen kunnen hieraan deelnemen waardoor de ICT mogelijkheden in brede scholen vergroten. Tot slot heeft het Midden-Brabant college (locatie Economie en Groen) aandacht gevraagd voor leerlingen van het Praktijkonderwijs (aan De Poort) en het LWOO (leerweg ondersteunend onderwijs). Het gaat in totaal om 52 leerlingen met een grote leerachterstand, die door plaatsing in kleinere klassen en meer begeleiding best in staat zouden zijn om op het LWOO een diploma te halen. Om dit mogelijk te maken heeft het college een subsidie van 40.000 verleend. Het Midden-Brabant College is pilotschool van de Moderne Tilburgse School, de brede school in het voortgezet onderwijs.