Gemeente Rotterdam

Concerncommunicatie

Nr. 23

3 juni 2005

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 6 juni t/m 12 juni 2005

Wethouder Geluk neemt het boek 'Multiculturele Allure' in ontvangst

Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) neemt op maandag 6 juni tussen 11.30 uur en 12.30 uur het boek 'Multiculturele Allure' in ontvangst in de theaterzaal van Boekhandel Donner aan de Lijnbaan 150. Ter gelegenheid van de feestelijke afronding van het project 'Opvoeden tot Succes' hebben de deelnemers aan het project een boek samengesteld met recepten van hun geboorteland en herinneringen uit hun jeugd. Het project 'Opvoeden tot Succes' is gericht op oudkomers.

(Voor meer informatie: Sezer Consult, Cemile Sezer, tel. 010 477 27 27)

Wethouders Hulman, Geluk en Van den Anker debatteren

met jongeren tijdens Dimi-debat

De wethouders Stefan Hulman (Kunstzaken en Vervoer), Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) en Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) debatteren op maandag 6 juni vanaf 19.30 uur met jongeren tijdens het Dimi-debat op het Strand aan de Maas. Het debat gaat over Veiligheid, Vervoer, Cultuur en Onderwijs. Onderwerpen als veiligheid op school, deurbeleid bij discotheken, discriminatie en het cultuurbeleid in Rotterdam komen daarbij aan de orde. Het debat staat onder leiding van Leo van Loon. Jongeren en wethouders mogen reageren op stellingen waarbij cabaretier/televisiebekendheid Jan Jaap van der Wal het vuur zo nu en dan zal doen oplaaien. De organisatie ligt in handen van het jongerenblad DIMI.

(Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Lennart de Jong,

tel. 010 - 417 35 11)

Wethouder Van Sluis ontvangt Oostenrijkse delegatie en reikt logistieke prijs uit

Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) ontvangt op dinsdag 7 juni tussen 9.00 uur en 10.00 uur in kamer 113 van het stadhuis een delegatie van Oostenrijkse verladers, rederijagenturen en pas afgestudeerden. Aansluitend zal de wethouder "The Young Freight Forwarders Elite Award" uitreiken. Voor deze prijs komen de beste afgestudeerde leerlingen van de drie Oostenrijkse "Speditionsberufschule" in aanmerking. Dit zijn beroepsscholen voor het expeditievak. De afgestudeerden hebben allen een arbeidsplaats bij de gerenommeerde Oostenrijkse expediteurs. De Oostenrijkse ambassadeur Dr. Erwin Kubesch, de Oostenrijkse Handelsattaché Günther Mühlberger en de Oostenrijkse consul Hans van Moorsel in Rotterdam zijn bij de prijsuitreiking aanwezig.

(Voor meer informatie: Rotterdam Port Promotion Council, Karel de Zeeuw,

Tel. 010 - 205 23 80)

Wethouder Geluk gaat verder met thematour 'Integratie op school'

Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) zal de komende week verder gaan met zijn tour door Rotterdam rond het thema 'Integratie op school'. Deze staat in het teken van de vijf maatregelen die Rotterdam gebruikt om gemengde scholen te bereiken.

De activiteiten:


- dinsdag 7 juni: werkbezoek vriendschapsscholen: van 11.00 tot 11.30 op basisschool Plevier aan de Plevier 97-99 te Hoogvliet


- dinsdag 7 juni: uitreiken boekje over ouderinitiatieven, pannenkoeken bakken voor kinderen: van 12.00 ttot 12.45 uur op de Combinatie '70 school aan de Louwerslootstraat 135


- woensdag 8 juni: werkbezoek twee basisscholen over aanpak gemengde scholen in herstructureringsgebieden: basisschool PCBS Vreewijk van 9.30 tot 11.00 uur (Groene Zoom 156) en OBS de Klipper van 11.15 tot 12.00 uur (Rijtuigweg 1)


- woensdag 8 juni: wethouder in gesprek met ouders en kinderen over ouderinitiatieven: van 12.15 tot 13.15 uur op basisschool Provenier aan de Harddraverstraat 7


- donderdag 9 juni: werkbezoek nieuwe brede school, wethouder kookt met ouders en kinderen couscous en appelmoes: 13.30 - 14.30 uur op de Jacobusschool (Hesselingstraat 5, Hoogvliet)

(Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Guido van Riet 010-4172317of 06-51337095)

Wethouder Hulman bij aandeelhoudersvereniging

stichting Stadsherstel Historisch Rotterdam

Wethouder Stefan Hulman (Kunstzaken) is op dinsdag 7 juni aanwezig bij de aandeelhoudersvereniging van de stichting Stadsherstel Historisch Rotterdam. Tijdens de aandeelhoudersvergadering houdt Stefan Hulman een lezing over monumentenzorg in Rotterdam. De aandeelhoudersvergadering begint om 17.00 uur in de Cluys (ABN AMRO Bank) aan de Coolsingel 119.

(Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Lennart de Jong,

tel. 010 - 417 35 11)

Wethouder Van Sluis reikt Masterclass Ondernemen certificaten uit aan ondernemers

Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) reikt op dinsdag 7 juni om 17.15 uur certificaten uit aan ondernemers die met succes de Masterclass Ondernemen hebben afgerond aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het programma duurt van 17.00 uur tot 18.30 uur en vindt plaats in de Faculty Club op de 17e etage van de hoogbouw van de Erasmus Universiteit. De opleiding Masterclass Ondernemen bestaat al enkele jaren maar het is de eerste keer dat deze opleiding ook door Rotterdamse ondernemers gevolgd wordt. Door de Erasmus Masterclass Ondernemen te volgen kunnen ondernemers uit het MKB hun kennis verder ontwikkelen. Dit zal de innovatiekracht van het MKB vergroten en daarmee een duidelijke impuls geven aan de kenniseconomie.

(Voor meer informatie: Erasmus Universiteit, Lya van Staveren, tel. 010 - 408 27 12)

Wethouder Van Sluis opent 'Port State Control Seminar'

Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) opent op woensdag 8 juni om 9.00 uur het 40e 'Internationaal Port State Control Seminar' in het Golden Tulip Rotterdam Centre aan de Leuvehaven 80. 's Middags, om 17.30 uur, zal de wethouder de deelnemers van het seminar in de Burgerzaal van het stadhuis ontvangen. Aan het seminar doen inspecteurs mee van de twintig landen die aangesloten zijn bij het Paris Memorandum of Understanding on Port State. In Nederland worden jaarlijks circa 1500 Port State Control Inspecties uitgevoerd, waarvan tweederde in de haven van Rotterdam. Deze inspecties zijn gericht op de veiligheid en milieuvriendelijkheid van het schip en de kwaliteit en de kwantiteit van de bemanning. Ook wordt gekeken naar de arbeids- en leefomstandigheden aan boord van het schip.

(Voor meer informatie: Inspectie Verkeer en Waterstaat, Louise Mastenbroek,

tel. 010 266 86 45)

Wethouders Bolsius, Hulman en Pastors

nemen deel aan Munt uit Water

Wethouder Lucas Bolsius (Sociale zaken, Wijken en Buitenruimte), Stefan Hulman (Kunstzaken en Vervoer) en Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) nemen op woensdag 8 juni vanaf 11.00 uur deel aan het festival Munt uit Water in de Cruise Terminal aan de Wilhelminakade. Munt uit Water wordt georganiseerd door de Neprom en de 2e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam en bestaat uit lezingen, debatten, ontwerpateliers en projectpresentaties. Het centrale thema is 'Water en verstedelijking'. Bolsius en Pastors geven een inleiding op het onderwerp 'Rotterdam Waterstad 2035'. Hulman neemt deel aan een debat over hetzelfde onderwerp. Verder is Pastors nog te gast bij het debat 'Water in de stad, stad aan het water' en bij het Politiek Café, waarmee de dag wordt afgesloten.

(Voor meer informatie: NEPROM, Arjan Hofmann, tel. 070 - 369 20 68)

Wethouder Janssens reikt eerste Jeugdvakantiepaspoort 2005

Wethouder Nico Janssens (Middelen en Sport) reikt op woensdag 8 juni om 11.00 uur het eerste Jeugdvakantiepaspoort uit op Rotterdam Airport aan kinderen van Literaire Basisschool de Zonnekorf. Het Jeugdvakantiepaspoort is al jaren een groot succes. Kinderen uit heel Rotterdam krijgen dit paspoort net voor de vakantie gratis op school uitgereikt. Ze kunnen hiermee de hele vakantie op pad om op een leerzame en leuke manier Rotterdam te ontdekken. Rotterdam Airport organiseert deze zomer speciaal voor het Jeugdvakantiepaspoort een aantal rondleidingen.

(Voor meer informatie: Sport en Recreatie, Marjan Smit, tel. 010-417 31 22, e-mail: m.smit@senr.rotterdam.nl.)

Wethouder Van Sluis reikt EDBR Ondernemerspluimen uit aan Rotterdamse ondernemers

Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) reikt op woensdag 8 juni tussen 14.30 uur en 16.00 uur ondernemerspluimen uit aan vier net gestarte, jonge Rotterdamse ondernemers. De uitreiking vindt plaats in de grote groene, Amerikaanse schoolbus van de Ondernemerskaravaan die geparkeerd staat aan de Gooilandsingel. De ondernemerspluim is een 'EDBR oorkonde' waarmee de

wethouder zijn waardering uitspreekt voor het ondernemerschap van de gestarte bedrijven. Het is van belang voor de Rotterdamse economie dat mensen het lef en de durf tonen om te gaan ondernemen. Startende ondernemers kunnen voor advies terecht bij de Ondernemerskaravaan. Dit is een initiatief van de ING bank samen met het ontwikkelingsBedrijf Rotterdam en de EDBR. Ondernemers krijgen in de bus

van professionele adviseurs gratis advies over hun bedrijfsvoering.

(Voor meer informatie: EDBR, Yvonne Metaal, 010 - 413 20 35)

Wethouder Van den Anker reikt het OOG van Rotterdam uit

Wethouder Marainne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) reikt op woensdag 8 juni om 17.00 uur in kamer 113 van het stadhuis het OOG van Rotterdam uit. Er is een selectie gemaakt uit ruim 30 kandidaten die zijn aangemeld naar aanleiding van de campagne "Ken jij een kanjer'. Het OOG van Rotterdam is een onderscheiding voor Rotterdammers die oog hebben voor een ander en voor verbetering van de veiligheid en de leefbaarheid in de stad. Het OOG van Rotterdam wordt voor de vierde keer uitgereikt. De burgemeester brengt om 17.15 uur samen met de wethouder Van den Anker een toost uit op de drie Rotterdamse kanjers.

(Voor meer informatie: Programma Bureau Veilig, 010 - 417 91 41 of 06 - 51 30 52 48)

Burgemeester en wethouders Van den Anker en Bolsius

aanwezig Wijkveiligheidssymposium

Burgemeester mr. Ivo Opstelen en de wethouders Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) en Lucas Bolsius (Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte) zijn op donderdag 9 juni aanwezig bij het Wijkveiligheidssymposium. Het symposium vindt plaats op de boot De Smaragd II, die afgemeerd ligt bij de Waternetsteiger in Hoek van Holland. Wethouder Van den Anker reikt na het symposium om 15.45 uur de Gouden Veiligheidsspeld 2005 uit aan de deelgemeente met het meest originele idee om bewoners te betrekken bij de uitvoering van de wijkveiligheidsplannen. Wethouder Bolsius sluit met een slotwoord de middag af.

(Voor meer informatie: Programma Bureau Veilig, Joanna Nooijens,

tel. 010 - 417 93 06

Wethouder Hulman opent Operadagen Rotterdam

Wethouder Stefan Hulman (Kunstzaken) opent op donderdag 9 juni de Operadagen Rotterdam. De opening vindt om 17.30 uur plaats in de Rotterdamse Schouwburg, aan het Schouwburgplein 25. Operadagen Rotterdam vormt de feestelijke afsluiting van het operaseizoen in Rotterdam en biedt een zeer divers programma met opvallende premières, bekend en minder bekend repertoire, jeugdproducties en workshops. Op de bekende podia, maar ook op onverwachte locaties in de stad, zijn van 9 tot en met 19 juni diverse voorstellingen, concerten en evenementen te bezoeken.

(Voor meer informatie: zie www.operarotterdam.nl of Communicatie Bestuursdienst, Lennart de Jong, tel. 010 - 417 35 11)

Wethouder Janssens bij sportdebat "Sport & Integratie:

Huwelijk of mismatch?"

Wethouder Nico Janssens (Middelen en Sport) neemt op donderdag 9 juni om 19.30 uur deel aan het sportdebat "Sport & Integratie: Huwelijk of mismatch?". Het debat wordt georganiseerd in opdracht van het projectbureau Rotterdam Sportjaar 2005 en is bedoeld voor iedereen die een mening heeft over sport en integratie. De bijeenkomst is in Skateland Rotterdam aan de Piekstraat 45 in deelgemeente Feijenoord.

(Voor meer informatie: Stichting Het Portaal, Michiel van Opstal, tel. 010-270 94 65 of 06 - 48 26 21 43, e-mail: michiel.van.opstal@het-portaal.net)

Wethouder Van den Anker spreekt op viering 111-jarig bestaan

Nederlandse Vereniging voor Vrouwenbelangen

Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) spreekt op vrijdag 10 juni om 14.00 uur tijdens de viering van het 111-jarig bestaan van de Nederlandse Vereniging voor Vrouwenbelangen in het congrescentrum Engels aan het Stationsplein 45. De middag heeft als motto: 'vrouw in Rotterdam een hele kunst'! Wethouder Van den Anker spreekt over het onderwerp: 'een derde emancipatiegolf: De allochtone vrouw als boegbeeld'. Ook wordt gesproken over het belang om meer vrouwen deel te laten nemen in de politiek.

(Voor meer informatie: Dienst Stedelijk Onderwijs, Tamara van de Wijdeven,

tel. 010 - 891 47 28 of 06 - 55 17 75 64)

Burgemeester Opstelten opent Shanghai tentoonstelling

Burgemeester mr. Ivo Opstelten opent op vrijdag 10 juni om 16.30 uur in de hal van de centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat 110 de Shanghai tentoonstelling. In samenwerking met de gemeentearchieven van Shanghai en Rotterdam is de tentoonstelling samengesteld. De burgemeester opent samen met de Chinese ambassadeur en de beide directeuren van de gemeentearchieven de tentoonstelling die vanwege de 25-jarige zusterstadrelatie is samengesteld.

(Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Edmond Messchaert,

tel. 06 - 53 24 80 21)

Wethouder Janssens reikt RD-Trofee uit

Wethouder Nico Janssens (Middelen en Sport) reikt op zaterdag 11 juni om 19.45 uur na de finale de Rotterdams Dagblad Trofee uit. De finale wordt gespeeld bij voetbalvereniging De Zwervers op sportpark De Groote Stee, Smeetslandseweg 15, IJsselmonde. De Rotterdams Dablad Trofee is het grootste knock-out toernooi van Nederland. Het toernooi is opgezet om amateur-elftallen (mannen) na de competitieperiode nog een aantal pittige wedstrijden te laten spelen. Dit jaar is de 29e jaargang, inclusief edities onder de vlag van het Rotterdams Nieuwsblad.

Voor meer informatie: Rotterdams Nieuwsblad, Sjoerd Bootsma, tel. 06 - 22 97 80 23)

Wethouder Janssens reikt 'Ons Kluppie'-prijzen uit

Wethouder Nico Janssens (Middelen en Sport) reikt op zondag 12 juni om 17.15 uur de prijzen uit bij SNV Hillegersberg aan de Van Ballegooijsingel 97 in het kader van de actie 'Ons Kluppie' van Rotterdam Sportsupport en RTV Rijnmond. Ons Kluppie is de term die al enkele jaren wordt gebruikt om de leukste en gezelligste sportvereniging van Rotterdam te kiezen. De afgelopen maanden heeft Radio Rijnmond tien verenigingen de gelegenheid gegeven om zich tijdens zondagmiddag sportuitzending in 5 minuten te presenteren. Een deskundige jury heeft na alle uitzendingen drie verenigingen genomineerd. De vereniging met de beste en origineelste presentatie krijgt de titel "Ons Kluppie 2005" en wint ook nog eens ¤ 2.500.

(Voor meer informatie: Rotterdam Sportsupport, tel. 010 - 242 93 15)

En verder...

is wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) op donderdag 9 juni om 19.00 aanwezig bij de feestelijke presentatie van het businessplan van de Rotterrdamse Avondschool (RAS) aan de Vijverhofstraat 97. In Rotterdam werken de avondscholen van de schoolbesturen van CVO en LMC samen onder de werknaam RAS. Op dit moment zijn dit de scholen Accent Avondonderwijs Vijverhofstraat, Accent Avondonderwijs RoemerVisscherstraat en het Nova College Avondonderwijs.

(Voor meer informatie: Accent Avondonderwijs Vijverhofstraat, Gerben Lems,

tel. 010 - 465 10 36)

reikt wethouder Nico Janssens (Middelen en Sport) op zondag 12 juni om 16.00 uur de prijzen uit bij European Super Veterans Trophy bij Hockey Club Victoria aan de Kralingseweg 226.

(Voor meer informatie: Bernard Verbunt, tel: 00 32 -14 65 07 89, e-mail: bverbuntsr@belgacom.net)

noot voor de redactie/