Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

printversie

Vistrap bij Biebergstuw (Breda) functioneert goed

Aantal vissen en vissoorten in Bovenmark Breda toegenomen

De vistrap naast de Biebergstuw in de Bovenmark ten zuiden van Breda functioneert goed. Dat blijkt uit een eerste evaluatie van een onderzoek naar de trek van vissen (vismigratie) dat bij deze vistrap dat in opdracht van waterschap Brabantse Delta is uitgevoerd.

Tijdens de Landelijke Fietsdag op 28 mei lieten veel mensen zich informeren over het vismigratie-onderzoek. Vooral de aquaria met vissen uit de Mark trokken veel bekijks. Onderzoek naar vistrek In opdracht van waterschap Brabantse Delta is de afgelopen drie maanden een onderzoek uitevoerd naar de trek van vissen (vismigratie) bij de vistrap ter hoogte van de Biebergstuw in de Bovenmark. Doel van het onderzoek is te bekijken of de vistrap werkt voor vissoorten die stroomopwaarts willen zwemmen, zoals de Winde. Deze vissoorten zwemmen vanaf het Volkerak via de Mark en Vliet en de singels van Breda richting zuidwaarts om zich daar voort te planten. Om dit na te kunnen gaan is bij de vispassage een fuik geplaatst. Regelmatig hebben medewerkers van de Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij (OVB) de fuik geleegd en de daarin aanwezig vissen geteld en gemeten. Voor het eerst in Nederland is bij ter ondersteuning van dat onderzoek ook gebruik gemaakt van een automatische visteller voor karperachtigen. Deze vistrap bij de Biebergstuw maakt het mogelijk voor vissen om onder andere weer de Chaamse beken te bereiken.

Meer vissoorten
Uit de eerste resultaten van het onderzoek is gebleken dat de vistrap goed werkt. In totaal zijn er zo'n 5.500 vissen geteld die langs de vistrap stroomopwaarts zwemmen, verdeeld over 20 vissoorten. Het betreft onder andere de winde, kopvoorn, diverse soorten baars, snoek en de riviergrondel. Deze vis wordt aangeduid met de term bodemsoort die laag over de bodem zwemt op zoek naar voedsel. Bij de constructie van de vistrap bij de Biebergstuw is specifiek aandacht besteed aan het passerbaar maken voor deze bodemsoorten. Daarvoor zitten in het midden van de schotten ("traptreden") van de vistrap speciale sleuven. Het aantreffen van de riviergrondel is een indicatie dat deze vistrapconstructie goed functioneert. Daarnaast is de aanwezigheid van de kopvoorn in de Bovenmark opmerkelijk omdat lange tijd werd aangenomen dat deze soort uit dit deel van de rivier was verdwenen.

Natuurontwikkeling
Stuwen zijn nodig om het waterpeil in sloten en rivieren te regelen. Zonder stuwen zou het water te snel wegstromen. De stuwen vormen echter een barrière voor vissen waarvan diverse soorten stroomopwaarts zwemmen om te paaien of om voedsel te zoeken.
In verband met de verbetering van de waterkwaliteit en het bevorderen van de natuur in en om het water, legt het waterschap steeds vaker vistrappen aan naast de stuwen om vissen stroomopwaarts te laten zwemmen.

De komende jaren breidt het waterschap het aantal vistrappen bij stuwen in het stroomgebied van de Mark uit tot 13. Bij drie stuwen liggen al vispassages. Uiteindelijk worden er in het Nederlandse en Belgische stroomgebied van de Mark en de Aa of Weerijs 20 stuwen vispasseerbaar gemaakt in samenwerking met de Vlaamse waterpartners. Voor een deel van deze werkzaamheden is Europese subsidie beschikbaar.
---