Ministerie van Defensie


---


---

Noorwegen en Nederland onderzoeken samenwerking luchtverdediging

6-6-2005 15:10:00

Minister van Defensie, Henk Kamp, heeft maandag (6 juni) in Oslo met zijn Noorse ambtgenote Kristin Krohn Devold afgesproken de mogelijkheden van bilaterale samenwerking op het gebied van luchtverdediging (GBAD - Ground Based Air Defence) te laten onderzoeken. Het gaat hier om de Nederlandse Patriot- en Stingersystemen en de Noorse NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System).

Een ambtelijke werkgroep zal op korte termijn de mogelijkheden én de beperkingen op operationeel, technisch, financieel en juridisch gebied in kaart moeten brengen. Onderzocht wordt de samenwerking binnen Navo/NRF, Eu-Battlegroups en het Duits-Nederlandse Legerkorps.

Naast luchtverdediging spraken beide bewindslieden ook over een aantal materieelprojecten (zoals de NH-90), het Europese Veiligheids- en Defensiebeleid (Eu-Battlegroups), ontwikkelingen binnen de Navo (NRF) en operaties (Afghanistan). Na het bilateraal overleg is minister Kamp doorgereisd naar de provincie Hedmark, waar hij de oefening Iron Sword bezoekt.