Ingezonden persbericht


Nieuws op www.wijninfo.nlIn dit bericht:

CHRISTIE'S KLEURT BORDEAUXROOD
Examen wijnproefkunde voorjaar 2005

Amsterdam - Op 7 juni veilt Christie's 1200 kavels bijzondere wijn. Met flessen van 1918 tot 2001, voor een groot deel afkomstig uit drie verschillende privé-collecties, zal de rode Bordeaux het leeuwendeel van de veiling voor zich opeisen.

Een Hollandse particuliere kelder biedt fameuze Grand Cru's uit 1945, 1949, 1953, 1959 en 1961. Hoogtepunt van de verzameling is de 1959 Château Latour (zes flessen ¤ 2,000 - 2,500). Château Latour was aan het eind van de 18e eeuw al twintig keer zo duur als een 'gewone' fles Bordeaux, en mocht rond die tijd onder andere de Amerikaanse president Thomas Jefferson tot haar bewonderaars rekenen. In 1855 kende de regering van Napoleon III het huis de 'Premier Cru' status toe, en werd de naam Latour definitief gevestigd. Bordeaux uit de jaren zeventig en tachtig van bekende huizen als Lafite-Rothschild, Mouton-Rothschild, Margaux, Cheval Blanc en Ausone is afkomstig uit een Belgische privé-collectie, waarvan het merendeel wordt aangeboden in de originele houten kist. Ook zal Christie's wijnexpert Peter Mansell een fijne selectie uit het legendarische jaar 1982 afslaan, waaronder ook de schitterende Mouton Rothschild (twaalf flessen ¤ 4,200 - 5,000).

Voor verzamelaars van jeugdige Bordeaux tenslotte is deze veiling een uitgelezen kans om een weloverwogen keus te maken uit de beste oogsten van 1998, 1999 en 2000. Een Hollandse particuliere collectie jonge wijnen is uitstekende bewaard gebleven in de kelder van een bevriende wijnhandelaar. Onder de hamer komen onder meer de nu al zeldzame 2000 Cheval Blanc (twaalf flessen ¤ 3,800 - 4,400) en twee dozen Magnums 2000 Mouton-Rothschild met het unieke gegraveerde label (zes Magnums ¤ 2,600 - 3,200).

Zoals gebruikelijk zal er voorafgaand aan de veiling geproefd worden van enkele wijnen.

Veiling: dinsdag 7 juni om 10.30, 14.00 en 18.30 uur

Proeverij: dinsdag 7 juni om 10.00 uur

###

Bezoek onze website voor de catalogus op www.christies.com

Maarten van Gijn
Public Relations & Marketing

CHRISTIE'S AMSTERDAM
adres Cornelis Schuytstraat 57, 1071 JG
tel + 31 (20) 575 52 62
fax + 31 (20) 575 59 74
email: mvangijn@christies.com

Examen wijnproefkunde voorjaar 20059 mei j.l. heeft in Hoogerheide het examen Wijnproefkunde plaatsgevonden. Zowel een proefgedeelte als de theorie is geëxamineerd. De nadruk bij het proeven ligt op het kwalitatief én kwantitatief kunnen beschrijven van uiteenlopende wijnen. De theorie behandelt onder meer de biochemische omzettingen in wijn (alchoholische gisting en melkzuurgisting), de ontwikkeling van kleur en tannine en de diverse zintuiglijke waarnemingen. Negen van de twaalf deelnemers zijn geslaagd:

Jan van Eeten (Beek en Donk)

Gerard de Greef (Eersel)

Jeroen Groeneveld (Delft)

Hein Heezemans (Vessem)

Carla Huntjens-Reijnen (Maastricht)

George Mes (Grubbenvorst)

Bert Offermans (Schinveld)

Math Verkoulen (Kerkrade)

Koen Werner (De Meern)

Cursisten die niet aan het examen hebben deelgenomen of niet geslaagd zijn ontvangen een getuigschrift.

De cursus Wijnproefkunde beoogt de deelnemers zowel de vaardigheid van het beschrijvend wijnproeven bij te brengen als die van het analytisch wijnproeven (het wijnproeven in relatie tot de samenstelling van wijn). Cursisten komen zowel uit horeca als wijnhandel. Daarnaast zijn er steeds meer deelnemers die deze cursus als een prima opstap zien naar het proeftechnische deel van het vinologenexamen.

Najaar 2005 vindt de cursus Wijnproefkunde plaats voor twee groepen (maximaal 12 deelnemers per groep): groep A op de maandagen 19 september, 3 en 24 oktober en 7 november 2005; groep B op de dinsdagen 20 september, 4 en 25 oktober en 8 november 2005. Het najaarsexamen staat gepland op maandag 14 november 2005.

Degene die in het verleden de cursus Wijnproefkunde gevolgd heeft kan deelnemen aan de vervolgcursus Nieuwe en Speciale Vinificaties. Deze tweedaagse cursus (de maandagen 26 september en 10 oktober 2005) gaat dieper in op vinificatieaspecten zoals onder meer enzym- en gistgebruik, wekingstechnieken en houtrijping.

Voor nadere informatie en inschrijving: Gerhard Horstink, Nijverheidsstraat 28 te 4631 KS Hoogerheide, telefoon: 0164-615966, telefax: 0164-620071,

e-mail: oinos@horstinkwijn.nl, website: www.horstinkwijn.nl.

U bent geabonneerd op deze nieuwsbrief als persbericht@nieuwsbank.nl. Wilt u zich afmelden voor deze nieuwsbrief? Klik dan hier.