Landelijke Studenten Vakbond


Wat betekent uitspraak CGB voor 30+ studenten?

Op 7 juni 2005 sprak de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) uit dat instellingen geen hoger collegegeld mogen vragen aan studenten ouder dan 30. Een uitspraak van de CGB is echter niet bindend als een rechterlijke uitspraak. De reden hiervoor is simpel, de commissie is geen rechterlijk orgaan. Wel is het zo dat de uitspraken van de CGB richtingbepalend zijn.

Het is dus niet zo dat het collegegeld voor mensen ouder dan 30 nu "automatisch" op hetzelfde niveau ligt als dat van studenten onder de 30. Wettelijk gezien mag een universiteit meer vragen dan het wettelijk collegegeld van EUR 1445,-, maar jij kunt wel proberen om dat aan te vechten, en met de uitspraak van de CGB maak je een veel betere kans!

Hoe werkt dat? Om een beslissing aan te vechten is er eerst een beslissing nodig. Als jij een brief krijgt waar in staat dat je X euro collegegeld moet betalen, is dat een beslissing. Als je die brief niet krijgt kun je het beste een brief sturen naar je onderwijsinstelling waarin je vraagt om ingeschreven te worden voor het wettelijk collegegeld á EUR 1445,-. Daarop neemt de onderwijsinstelling een beslissing, en dan heb je iets.

Op grond van artikel 7.66 van de Wet op Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek (WHW) is het collegegeld een zaak die thuishoort bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CvBHO) in Den Haag. Indien een instelling ervoor heeft gekozen een eigen College van Beroep voor deze zaken in te stellen, is dat het aangewezen punt. (Alle openbare instellingen leiden van rechtswege tot CvBHO. De drie bijzondere universiteiten (RU, UvT en VU) ook.)

De procedures zijn verschillend:


1) Indien een instelling aangesloten is bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs in Den Haag, dan moet de student eerst, binnen 4 weken na de beslissing, bezwaar aantekenen bij de instelling zelf, bij hetzelfde orgaan die de beslissing heeft genomen of bij een door de instelling daartoe aangewezen orgaan. Natuurlijk moet dan het bezwaar gebaseerd zijn op deze uitspraak :) Na de beslissing op bezwaar kan de student binnen 4 weken in beroep gaan bij het CvBHO. Na het CvBHO staat geen beroep meer open.


2) Instellingen mogen in plaats van het CvBHO een eigen college van beroep instellen die inhoudelijk een gelijke bevoegdheid heeft. De procedure is echter anders. Dat betekent dat de student, binnen vier weken na de beslissing dat hij/zij het nieuwe collegegeld moet betalen, in beroep kan gaan bij dat College van Beroep. Veel instellingen hebben het gekoppeld aan het College van Beroep voor de Examens. Na de uitspraak van dit College van Beroep voor het Bijzonder Onderwijs (zoals het zo mooi heet) staat beroep bij de burgerlijke rechter open.

Dus: ga altijd eerst na of je naar het CvBHO moet of naar een instellingscollege. In het geval CvBHO, eerst bezwaar bij de eigen instelling maken. In geval instellingscollege staat er later nog rechterlijk beroep open. Je centrale studieadministratie weet hoe je met het CvBHO in contact kunt komen.

LET OP: Beroep schort de werking van een beslissing niet op. Dus het collegegeld moet ondertussen gewoon betaald worden. Indien besloten wordt dat het lagere tarief betaald mag worden, dan moet dat verrekend worden.

Kom je er niet uit of wil je meer weten? Bel dan naar de LSVb-Studentenlijn, 030 231 30 29 of mail naar Studentenlijn@lsvb.nl.

> Colofon ©2000-2005 LSVb. Over deze site. Ontwikkeld door vizi.