Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Dick Raaijmakers krijgt eredoctoraat Universiteit Leiden

Persbericht
Leiden, 19 november 2004

Componist, kunstenaar en onderzoeker Dick Raaijmakers wordt eredoctor aan de Universiteit Leiden. Erepromotor is professor Frans de Ruiter, decaan van de Faculteit der Kunsten. Het eredoctoraat zal worden uitgereikt op dinsdag 7 juni 2005. Dit is in de week waarin het 86ste lustrum van de Universiteit Leiden wordt gevierd. Op 7 juni 2005 zal de Universiteit Leiden vijf eredoctoraten uitreiken.

Dick Raaijmakers (1930) is verbonden aan de Interfaculteit Beeld & Geluid van de Hogeschool van Beeldende Kunsten, Muziek en Dans te Den Haag. Hij vervulde een sleutelrol in de beginperiode van de Nederlandse elektronische muziek, maar ook nu nog oefent hij een grote invloed uit op de ontwikkeling van de elektro-instrumentale en theatrale muziek en vele andere kunstdisciplines. Hij ontwierp tal van visionaire elektrische-muziektheaterwerken, o.a. voor theatergroep Hollandia en het Holland Festival, en werd bekroond als beeldend kunstenaar voor zijn ideofonen: museale installaties die commentaar leveren op de eigen muziek van luidsprekers.

Raaijmakers maakte Den Haag tot een van de meest toonaangevende centra van de elektro-akoestische muziekbeoefening ter wereld. Jarenlang was hij een geliefd en belangrijk docent binnen de compositieafdeling. Hij stond aan de wieg van vele belangrijke vernieuwingen binnen het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, zoals de oprichting van de Interfaculteit Beeld & Geluid en de Voortgezette Kunstopleiding Scheppen/ontwikkelen/onderzoeken. Toen de Universiteit Leiden in 2000 partners zocht voor de nieuw op te richten Faculteit der Kunsten, die opereert op het snijvlak van kunst en wetenschap, kwam ze daardoor als vanzelfsprekend in Den Haag terecht.

De andere vier eredoctoren van 7 juni 2005 zijn jurist J.B.M. Vranken, vergelijkend taalwetenschapper Sergei Starostin, orthopedagoog/ontwikkelingspsycholoog Alan Sroufe en fysicus Alexander Andreev. Over hen verschijnen aparte persberichten.


--

Informatie: afdeling wetenschapsvoorlichting Universiteit Leiden Tel. 071-5273282 E-mail: wetenschap@ics.leidenuniv.nl

Informatie over de faculteit der Kunsten:
http://www.kunstenenwetenschappen.nl/