Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG-CONGRES 2005 EN ALV

Het VNG-congres en de algemene jaarvergadering vindt dit jaar plaats op 7 en 8 juni in Zeeland. Het thema is: de burger in beeld!

Congresnieuws

VNG-jaarcongres, ook voor raadsleden
Nauwelijks lag de uitnodiging voor het VNG-jaarcongres De Burger in Beeld bij de doelgroep op het bureau of de inschrijvingen begonnen binnen te komen. Een raadslid uit de gemeente Asten beet het spits af. Een goed teken, want het jaarcongres van de VNG is geen exclusieve aangelegenheid voor burgemeesters en wethouders. Ook gemeenteraadsleden zijn meer dan welkom en daarvoor is ook geld op de gemeentelijke begroting gereserveerd. Raadsleden kunnen de kosten voor deelname aan congressen en cursussen bij de gemeente declareren.

Voor gemeenten is het van groot belang te weten wat die veeleisende en zo verschillende burgers willen. Daarom streeft de VNG ernaar de burger prominent in beeld te brengen. Wat is het beeld van de burger, hoe kijkt die tegen de gemeente aan? Daar draait het om op 7 en 8 juni tijdens het VNG-jaarcongres in Zeeland.

Het thema van het jaarcongres 2005 is zowel inhoudelijk als qua opzet boeiend voor de leden van het college, raadsleden en in het verlengde daarvan ook voor gemeentesecretarissen en raadsgriffiers. Meer informatie en inschrijven via www.congresenstudiecentrum.nl.

Burgerinitiatief, de rol van de gemeenteraad versterkt! Op een boot door de Zeeuwse wateren en ondertussen praten over het Burgerinitiatief en de rol van de gemeenteraad. Dit kan tijdens één van de elf deelcongressen tijdens het VNG-jaarcongres op 7 en 8 juni in Zeeland. In de praktijk wordt nog weinig gebruik gemaakt van het burgerinitiatief. Terwijl het burgerinitiatief de volksvertegenwoordigende rol van de gemeenteraad én de rol van het college kan versterken. Het is één van de mogelijkheden om participatie van de burger bij de beleidsvorming en besluitvorming door de gemeenteraad te stimuleren. In een arenadiscussie vertellen burgers over hun ervaringen met het instrument burgerinitiatief en geven raadsleden hun mening daarover.
Aanmelden voor het VNG-congres en dit deelcongres kan via www.congresenstudiecentrum.nl.

Het internationale perspectief op burgerparticipatie Burgerparticipatie in het buitenland staat centraal tijdens deelcongres 11 op het VNG jaarcongres op 7 en 8 juni in Zeeland. In deze virtuele excursie voert VNG International u langs een aantal gemeenten van verschillende continenten, om aan de hand van praktijkvoorbeelden na te gaan hoe daar vorm wordt gegeven aan burgerparticipatie. Hoe wordt de burger betrokken in de gemeentelijke groenvoorziening in Zuid Afrika? Speelt de burger een rol in het verbeteren van het imago van gemeenteambtenaren in Servië en Montenegro? Burger en gemeente werken in Peru samen voor veiliger wijken? Hoe doen ze dat?
Aanmelden voor het VNG jaarcongres en dit deelcongres kan via www.congresenstudiecentrum.nl