Politiebond ACP

Vakbonden strijden voor DGVP

De Eerste Kamer debatteert op 7 juni met minister Hoogervorst over de invoering van het nieuwe ziektekostenstelsel. De invoering daarvan is volgens sommigen een vaststaand feit. Of corrigeert de Eerste kamer dit kabinet binnenkort opnieuw?

Op 1 januari 2006 is de DGVP historie. Nadat de Tweede Kamer eerder dit jaar al instemde met de nieuwe wetgeving, is binnenkort de Eerste Kamer aan de beurt om zich daar over uit te spreken. Tijdens de hoorzitting van enkele dagen terug - een ongebruikelijk initiatief van de politieke partijen in de Eerste Kamer kregen de vakbonden, samen met de zorgverzekeraars, patiënten en consumentenorganisaties de gelegenheid om zich uit te spreken over de gevolgen van het nieuwe ziektekostenstelsel.

Stijgende premies

Wat de ACP betreft is afschaffen van de DGVP onjuist en onnodig. Wij vragen ons af waarom deze vorm van privatisering moet plaatsvinden. De DGVP is een betaalbare ziektekostenverzekering die prima aansluit bij wat politiemensen en hun gezinnen nodig hebben. Bij het wijzigen van het stelsel gaat het merendeel van het politiepersoneel een forse beperking in de koopkracht tegemoet. De premies worden dan namelijk aanmerkelijk hoger!

Naast die premieverhoging krijgen de in- en postactieven ook nog eens te maken met minder goede voorzieningen en lagere vergoedingen. De nieuwe voorstellen van de werkgever (als Remkes zijn plannen doorzet) laat hen over een paar maanden aan hun lot over. Voor de mensen die zich vaak hun hele leven lang bij nacht en ontij hebben ingezet in dienst van de samenleving is dat dubbel pech

CAO conflict

Wij hebben de senatoren in de Eerste Kamer daarom tijdens de hoorzitting voorgehouden dat snelle invoering van het nieuwe zorgstelsel grote negatieve gevolgen heeft voor de werknemers in de politiesector. Helemaal omdat we momenteel in het CAO-overleg en in de uitwerking van het Sociaal Akkoord een conflict hebben met de minister. Zo is minister Remkes bijvoorbeeld van plan om geen bijdrage meer te geven voor de premie voor gezinsleden van de werknemers. De premie voor hen (kinderen vanaf hun18e jaar) stijgt daardoor. Opgeteld bij de hogere premie van het nieuwe ziektekostenstel werkt dat nog eens extra door.

Politiek is aan zet

Wat ons betreft is daarom uitstel of ontheffing van het invoeren van de nieuwe wetgeving in de politiesector een goede zaak. Dat haalt in onze sector even de druk van de ketel en voorkomt dat er beslissingen worden genomen die grote schade toebrengen aan een grote groep werknemers. De senatoren bleken na afloop goed op de hoogte van onze bezwaren en de gevolgen voor werknemers bij de politie. Of ze er ook iets mee doen? Dat weten we pas na 7 juni, wanner het debat met de minister van Volksgezondheid plaats heeft.

Terug