Stadsdeel Zeeburg

Uitnodiging cursus politieke participatie

Stadsdeel Zeeburg organiseert een cursus politieke participatie voor haar inwoners. Deze cursus is gratis: aan deelname zijn geen kosten verbonden. De cursus is bedoeld voor Zeeburgers die:
* meer willen weten over hoe het stadsdeel bestuurlijk in elkaar zit
* nieuwsgierig zijn naar hoe beslissingen worden genomen
* beter invloed willen kunnen uitoefenen op het beleid van het stadsdeel

* erover denken om zelf politiek actief te worden, of dat misschien al zijn.

Het doel van de cursus is de inwoners van Zeeburg meer inzicht te geven in het functioneren van het stadsdeelbestuur en manieren waarop actieve burgers daarop invloed kunnen uitoefenen. In de cursus wordt aandacht besteed aan (de organisatie van) het politieke bestuur en de vele mogelijkheden die burgers hebben om daar in hun stadsdeel invloed op uit te oefenen.

Opzet
Er zijn vijf cursusbijeenkomsten in de avonduren van 2,5 uur inclusief pauze. Tussen de bijeenkomsten in is er twee weken tijd om huiswerk te maken voor de opdrachten.

Themas en oefeningen
De bijeenkomsten bestaan uit een thematisch onderdeel waarin een of meerdere theoretische onderwerpen aan de orde komen, zoals:
* staatsinrichting

* dualisme

* politieke partijen en verkiezingen

* besluitvorming door de raad

Praktijkvoorbeelden en oefeningen ondersteunen de onderwerpen. Daarnaast wordt in elke bijeenkomst aandacht besteed aan een opdracht, het initiëren van een burgerinitiatief. Door deze opdracht komt u als deelnemer direct met de dagelijkse politieke werkelijkheid in contact en volgt u 'live' een bestaand politiek proces waar u zelf initiatiefnemer van bent.

Wanneer en waar?
De cursus begint nog voor de zomer en vindt plaats op het stadsdeelkantoor. Op dinsdag 7 juni 2005 is de startbijeenkomst en op 21 juni de tweede bijeenkomst. Na de zomer is het vervolg van de cursus in september en oktober. Aan de eerste cursus kunnen 25 mensen meedoen. Bij grote belangstelling start vanaf september nog een cursusgroep. Meldt u snel aan want inschrijving gebeurt op volgorde van aanmelding.

Aanmelden
Inwoners van Zeeburg die mee willen doen, kunnen zich tot 24 mei aanmelden bij mw. Marijn de Smit. Zij is bereikbaar op telefoonnummer (020) 608 08 45 of per e-mail mdesmit@zeeburg.nl. Vermeld u bij uw aanmelding svp de volgende gegevens:

* Naam en voorletters

* Straat en huisnummer

* Postcode en woonplaats

* Telefoon overdag

* E-mailadres

* Geboortedatum

Ook als u nog vragen heeft, dan kunt u gerust contact opnemen. We hopen u op de cursus te mogen ontvangen.