Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

07/06/05 Koningin opent beeldententoonstelling De Paleistuin op Lange Voorhout

Hare Majesteit de Koningin verricht dinsdagmiddag 7 juni 2005 aan het Lange Voorhout in Den Haag de opening van de beeldententoonstelling De Paleistuin, Hedendaagse Nederlandse Beeldhouwkunst, een overzicht van 25 jaar Nederlandse beeldhouwkunst. De dag en nacht gratis toegankelijke buitenbeeldententoonstelling van Den Haag Sculptuur is dit jaar samengesteld in het kader van het Zilveren Regeringsjubileum van de Koningin. De tentoonstelling concentreert zich op 25 jaar culturele rijkdom van Nederland op het gebied van beeldhouwkunst in de openbare ruimte.

De tentoonstelling geeft een beeld van het werk van 25 Nederlandse - of in Nederland wonende en werkende - kunstenaars, uit collecties van musea, beeldentuinen, gemeenten, bedrijven en particulieren. De beeldententoonstelling is niet alleen een cultureel cadeau voor het jubilerende staatshoofd, maar voor iedereen, met als doel de communicatie over kunst te bevorderen en te stimuleren.

Naast bestaand werk van belangrijke Nederlandse kunstenaars van de afgelopen 25 jaar is ook nieuw werk te zien, van zeven talentvolle jonge kunstenaars die opdracht kregen een kunstwerk te maken voor de tentoonstelling. Hun inzendingen dingen mee naar de Den Haag Sculptuur Orange Award 2005. Bovendien wordt door een van de kunstenaars een nieuwe visie ontwikkeld op een klassiek tuinlabyrint en is de Haagse kunstenaar Auke de Vries gevraagd een koninklijk geïnspireerd kunstwerk te maken.

Zilveren Regeringsjubileum
De officiële viering van het regeringsjubileum wordt gedurende het jaar gecoördineerd door het Nationaal Comité Zilveren Regeringsjubileum Koningin Beatrix. De festiviteiten zijn zowel inhoudelijk als feestelijk van aard en worden georganiseerd voor, door en met de Nederlandse bevolking. Het Nationaal Comité hanteert steeds de volgende uitgangspunten: de waardering voor de wijze waarop de Koningin haar ambt vervult, aandacht voor de rijkdom van de Nederlandse samenleving in haar verscheidenheid en hernieuwd bewustzijn van ons staatsbestel.