Universiteit van Amsterdam

Elektronische tijdschriften onmisbaar voor sociale wetenschappers en bètawetenschappers


Promotie Archief- en informatiewetenschap


dinsdag 7 juni 14.00 uur

Henk Voorbij richtte zich in zijn onderzoek op de gevolgen van de overgang van gedrukte naar elektronische tijdschriften voor publicatiemodellen en evaluatiemethoden. Wetenschappelijke bibliotheken worden al enkele decennia geconfronteerd met sterk stijgende prijzen van tijdschriften, de zogeheten serials crisis. Voorbij gaat in op de oorzaken en gevolgen van deze crisis, en de perspectieven die de elektronische omgeving biedt om hieraan een einde te maken (bijvoorbeeld door middel van open access journals en repositories). Niet alleen de hoge prijzen, maar ook het groeiende aanbod aan tijdschriften noodzaken bibliotheken om de collectie regelmatig kritisch door te lichten. Voorbij besteedt daarom vooral aandacht aan methoden om het belang van tijdschriften te bepalen zoals citaatonderzoek, gebruiksonderzoek en gebruikersonderzoek. Hij beoordeelt de merites van elk van deze methoden op basis van vier criteria: praktisch belang, betrouwbaarheid, validiteit en vereiste inspanning. In een aantal opzichten bieden elektronische tijdschriften nieuwe mogelijkheden voor evaluatief onderzoek. In het bijzonder heeft het gebruiksonderzoek een nieuwe impuls gekregen, omdat alle handelingen van de gebruiker worden vastgelegd in logfiles. Het gebruikersonderzoek richt zich niet in eerste instantie op het belang van individuele titels, maar op ervaringen van gebruikers met het fenomeen elektronische tijdschriften. Uit een gebruikersonderzoek dat Voorbij uitvoerde onder academici in Nederland blijkt onder andere dat elektronische tijdschriften in korte tijd onmisbaar geworden zijn voor met name sociale wetenschappers en bètawetenschappers, minder uitnodigen tot doorbladeren en meer tot gericht zoeken naar artikelen, en meer gedegen en interdisciplinair onderzoek mogelijk maken.

H.J. Voorbij: Van gedrukte naar elektronische tijdschriften: gevolgen voor publicatiemodellen en evaluatiemethoden. Promotor is prof. drs. J.S. Mackenzie Owen.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.