Zorgverzekeraars Nederland


Zeist, 31 mei 2005

ZN schaart zich achter belang van meer keuzevrijheid

Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de brancheorganisatie van zorgverzekeraars, ondersteunt het pleidooi van de LHV en de KNMP voor méér keuzevrijheid in het nieuwe zorgstelsel. 'Het doel dat deze koepels nastreven, kunnen wij onderschrijven. In het nieuwe stelsel valt er voor de burger gelukkig ook meer te kiezen', aldus Martin Bontje, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland. De aangekondigde actie van de koepels, het verzamelen van 1 miljoen protestkaarten, acht Bontje weinig zinvol.

Huisartsenorganisatie LHV en apothekersvereniging KNMP hebben ludieke kaarten verspreid onder hun patiënten, met de oproep deze op te sturen aan de Eerste Kamer. De senatoren zullen op 7 juni a.s. stemmen over de nieuwe zorgverzekeringswet.

Belangrijk element van de nieuwe zorgverzekeringswet is de keuzevrijheid voor de verzekerden. Volgens ZN zal de keuzevrijheid voor de verzekerden na 1 januari 2006, als de nieuwe wet van kracht wordt, alleen maar toenemen. Door de nieuwe wet kunnen verzekerden kiezen uit twee soorten polissen. Enerzijds kan de verzekerde opteren voor de restitutiepolis. Die biedt verzekerden de mogelijkheid om de arts of apotheker van hun keuze te bezoeken en vervolgens om de rekening in te dienen bij de verzekeraar. Anderzijds kan men kiezen voor een naturapolis. Dan kan de verzekerde voor een consult gebruikmaken van een geselecteerd en gespecialiseerd aantal zorgaanbieders in zijn omgeving. Bovendien krijgt de verzekerde met een naturapolis ook een korting, omdat hij gebuik maakt van het netwerk van zijn zorgverzekeraar. Die korting kan een zorgverzekeraar de verzekerde geven, omdat hij vooraf afspraken heeft gemaakt met de zorgaanbieder. Bijvoorbeeld over de bereikbaarheid, de kwaliteit en de prijs.

Volgens Martin Bontje zal de keuzevrijheid alleen maar toenemen. 'Nu kunnen alleen particulier verzekerden een restitutiepolis nemen en zelf hun artsenkeuze bepalen. Straks geldt dat voor iedereen'. Bovendien zullen de contracten van zorgverzekeraars in een naturaverzekering een garantie zijn voor de bereikbaarheid van de zorg. 'Keuzevrijheid met wachtlijsten is in feite een papieren keuzevrijheid, waarmee de verzekerde niets opschiet', aldus Bontje.