Gemeente Drimmelen


omgeving Oranjeplein in Terheijden op 7 juni in commissie Grondgebiedzaken

verkennende studie
In Terheijden is onlangs een verkennende studie ontwikkeld voor het gebied Oranjeplein en omgeving. Deze studie omvat het gebied van de huidige basisschool "de Zonzeel" inclusief de bestaande gymzaal, het daartegenover gelegen Oranjeplein met het met daaraan grenzende oude politiebureau, waarin enkele woningen en de SLOD en de Stichting Ouderenwelzijn gevestigd zijn. Ook zijn in de studie 16 seniorenwoningen aan de Brabantstraat betrokken en het huidige bibliotheekgebouw.

aanleiding
Aanleiding voor de studie is het feit dat de Zonzeelschool dringend aan ingrijpend onderhoud (renovatie) toe is. De staat waarin het gebouw verkeert en de ontwikkelingen in het onderwijs vragen een compleet nieuw gebouw waarin ook andere functies kunnen worden geïntegreerd.

5 modellen
Er zijn 5 verschillende modellen ontwikkeld die op 24 mei aan de bewoners zijn gepresenteerd.

model A1:
Nieuwe school met bibliotheek op de plek van de huidige school met daarboven 27 appartementen, twee twee-onder-één-kapwoningen op de plaats van het oude politiebureau, 12 twee-onder-één-kapwoningen op de plaats van de huidige ouderenwoningen aan de Brabantstraat en 16 appartementen op de plaats van de huidige bibliotheek. Totaal 57 woningen. Model A2:
Hetzelfde als model A1, maar dan 26 appartementen op de plaats van het oude politiebureau. Totaal: 81 woningen. Model B:
Op de plaats van de huidige school wordt de bibliotheek gevestigd met daarboven 17 appartementen. Op de plaats van het oude politiebureau komt de nieuwe school met daarboven 17 appartementen. In de Brabantstraat op de plaats van de ouderenwoningen 12 twee-onder-één-kapwoningen en 16 appartementen op de plaats van de huidige bibliotheek. Totaal 80 woningen. Model C1:
School en bibliotheek op de plaats van de huidige bibliotheek. 35 Appartementen op de locatie van de huidige schoo, twee twee-onder-één-kapwoningen op de plaats van de ouderenwoningen aan de Brabantstraat. Totaal 49 woningen. Model C2:
Identiek aan model C1 maar dan uitgebreid met 26 appartementen op de plaats an het oude politiebureau.

voorkeuren
Op 24 mei is er een informatie-avond georganiseerd in de Cour in Terheijden voor de inwoners van Terheijden, speciaal de bewoners uit de buurt. Hier bleek dat model B (bibliotheek op de plaats van de oude school en de nieuwe school op de plaats van het oude politiebureau met bouwmogelijkheden van 80 woningen) instemmend is ontvangen. Al werden er wel kanttekeningen gemaakt over de hoogte van de gebouwen door de daarop te bouwen appartementen. Om verschillende redenen gaat de voorkeur van burgemeester en wethouders ook uit naar verdere uitwerking van dit model. Ruimtelijk gezien omdat ook in de nieuwe situatie een plein komt doordat beide gebouwen met hun voorkant daarop zijn georiënteerd. Het gebouw waarin de school wordt gehuisvest zoekt aan alle zijden aansluiting op de bebouwing.

Daarnaast vindt het college het niet de beste keuze om de school en bibliotheek op de locatie van de huidige bibliotheek te vestigen (modellen C1 en C2). De bibliotheek staat dan direct naast een aantal bestaande woningen aan de Markkant en dit is minder gewenst i.v.m. het verkeer dat de bibliotheek aantrekt. Daarnaast zou het groen nagenoeg geheel verdwijnen.

De modellen waarin de school op de bestaande plek wordt herbouwd en appartementen op het Oranjeplein (C2 en A2) vinden burgemeester en wethouders ook minder geschikt omdat bij het appartementengebouw een parkeerterrein komt en de toegang daarvan vlak naast de woningen aan de Polanenstraat en Duvenvoordestraat. Een school op deze plaats kent dit probleem niet. Verder is het zo dat een school op dezelfde locatie zoveel ruimte in beslag neemt dat er te weinig mogelijkheden zijn om een schoolplein met een voldoende oppervlak te realiseren. En niet op de laatste plaats het feit dat het voorkeursmodel B plaats biedt aan een ruim aantal woningen voor starters en senioren, waarmee invulling wordt gegeven aan het gemeentelijk doelgroepenbeleid.

7 juni: commissie Grondgebiedzaken
Op 7 juni begint om 19.30 uur in de raadzaal een vergadering van bovengenoemde commissie waar de ruimtelijke invulling van het Oranjeplein op de agenda staat.

ter inzage
U kunt de gemaakte schetsen inzien vanaf 17 mei in de bibliotheek en de Cour in Terheijden tijdens de openingsuren en in de informatiehoek in de hal van het gemeentehuis.