Gemeente Vlaardingen


Vrijetijdsontwerpen voor de Hoogstraat

01 juni 2005

In het pand van de Hoogstraatmaker aan de Hoogstraat 102 wordt dinsdag
7 juni om 20.00 uur een presentatie gegeven van ontwerpen van studenten van de Academie voor Architectuur en Stedenbouw te Tilburg. In de ontwerpen wordt de Hoogstraat bekeken vanuit het thema vrijetijdsbesteding.

Hierbij worden zaken als 'funshoppen', belevenisindustrie en pretparkinrichtingen nader onder de loep genomen. De ontwerpen worden die avond becommentarieerd door Nathalie de Vries (oprichter van het toonaangevende architectenbureau MVRDV), Look Bode (voorzitter van Stichting Stadshart Vlaardingen) en Wim Nijenhuis (docent, stedenbouwkundige en ex-Hoogstraatmaker).

Theoretische invalshoek
De ontwerpen zijn vanuit een theoretische invalshoek tot stand gekomen. De vrijetijdscultuur van vandaag verhoudt zich namelijk op een complexe manier tot de ideologieën die door kunstenaars en stedenbouwers ontwikkeld zijn in de jaren '60 van de vorige eeuw. Toen werd de vrije tijd uitgeroepen tot de belangrijkste factor in de ruimtelijke ordening van de toekomst.
Men droomde van een maatschappij die bevrijdt zou zijn van de arbeid en de auto. Denk hierbij aan de Provobeweging, de Internationale Situationisten en het ontwerp voor Nieuw Babylon (1972) van de kunstenaar Constant Nieuwenhuis.

Echt en authentiek
Tijdens het verwerken van de theoretische achtergrond ontdekten de studenten dat het er in de jaren '60 om ging het echte en het authentieke te bevrijden uit de klauwen van een op het beeld gerichte vrijetijdsindustrie die valsheid en kunstmatigheid produceerde. In onze mediamaatschappij van vandaag werkt dit niet meer, tegenwoordig gaat het om een strijd tussen ideeën.

Hoogstraat Vrijetijdsstraat
Aan de hand van deze punten hebben de studenten (filosofische) ontwerpen gemaakt voor de Hoogstraat. De ontwerpen gaan over 'echtheid', 'het trekken van aandacht', 'politieke radicaliteit' en 'het beeld en de regel'.
Aan de hand van ontwerptekeningen, beeldessays en referaten wordt gepresenteerd wat dit kan beteken voor de Hoogstraat, lange tijd de vrijetijdsstraat bij uitstek is in Vlaardingen.

Na de presentatie zijn de studentenplannen nog twee weken te bezichtigen in het Hoogstraatmakerspand.

Entree: gratis.