Universiteit van Tilburg

Wouter Bos over vergrijzing en de verzorgingsstaat

Eerste Netspar Pension Workshop

Op 7 en 8 juni vindt de eerste Netspar Pension Workshop plaats, een unieke samenkomst van alle Nederlandse deskundigen op het gebied van pensioenen en vergrijzing. Tijdens de tweede dag zal PvdA-leider Wouter Bos spreken over Vergrijzing en de toekomst van de verzorgingsstaat.

In maart 2005 opende minister-president Balkenende Netspar, het Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement. Netspar is als één van de eerste instituten benoemd tot Maatschappelijk Top Instituut door Minister Maria van der Hoeven. Het bijzondere van het Top Instituut is dat hierin alle relevante onderzoekers van zeven Nederlandse universiteiten bijeenkomen. Gezamenlijk trachten zij het Nederlandse onderzoek op het gebied van vergrijzing, dat hoog staat aangeschreven, verder te brengen. Tevens worden binnen Netspar actief contacten onderhouden met onderzoekers en beleidsmakers uit de pensioen(-verzekerings)branche alsmede de overheid. ING is een van de sponsoring partners van Netspar.

Op dinsdag 7 en woensdag 8 juni 2005 vindt de eerste Netspar Pension Workshop plaats. De Pension workshops van Netspar vinden twee keer per jaar plaats. Het zijn bijeenkomsten van alle Netspar-wetenschappers waarin zij diepgaand discussiëren met gerenommeerde buitenlandse collega's. Ditmaal zijn aanwezig prof. Olivia Mitchell, Director of the Pension Research Council, The Wharton School, University of Pennsylvania en prof. Axel Boersch-Supan, MEA, University of Mannheim en collega's. De gerenommeerde wetenschappers wisselen ideeën uit met hun Netspar-collega's in workshops van totaal zes uur. De workshops zijn zo opgezet dat voldoende tijd ter beschikking staat om een hoge mate van diepgang te bereiken.

Wouter Bos zal de workshop afsluiten op 8 juni met een overzicht van de oplossingsrichtingen die binnen de PvdA verkend worden voor de problemen die met vergrijzing gepaard gaan.

Zalm
De tweede Netspar Pension Workshop staat gepland voor 18 en 19 januari 2006 in Maastricht. Sprekers zijn dan Gerrit Zalm, Richard Blundell (Professor of Economics University College London, en Research Director, Institute for Fiscal Studies, London) en Michael Brennan (Professor of Finance, UCLA Anderson en London Business School). Aan de Netspar Pension Workshops kunnen alleen medewerkers van de Netspar partners en genodigden deelnemen.

Noot voor de pers
De eerste Netspar Pension Workshop vindt plaats in de ING gebouwen te Amsterdam (7 juni in de Amsterdamse Poort en 8 juni in ING house). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marleen Brouwer, tel: 013 466 2109, e-mail: secretariaat@netspar.nl. Het volledige programma van de workshop vindt u op de website van Netspar: www.uvt.nl/netspar/pensionworkshop/.