Ingezonden persbericht


Leiden, 6 juni 2005- PERSBERICHT

De Goeje in Suriname -Galerijtentoonstelling in het Rijksmuseum voor Volkenkunde

7 juni tm 30 oktober 2005

In 2005 viert de Universiteit Leiden haar 430-jarig bestaan. Om dit niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, is er een uitgebreid activiteitenprogramma samengesteld. Het Rijksmuseum voor Volkenkunde levert een bijdrage met de galerijtentoonstelling over Claudius Henricus de Goeje, bijzonder hoogleraar Taal- en Volkenkunde van Suriname en Curaçao tussen 1946-51.

Claudius Henricus de Goeje (1879 -1955) werd in Leiden geboren. Via de Koninklijke Marine kwam C. de Goeje terecht in Nederlands-Indië. Tot 1909 werkte hij daar als cartograaf bij de Hydrografische Dienst. In die tijd nam hij deel aan verschillende expedities: wetenschappelijke verkenningstochten naar de binnenlanden van Suriname. Behalve met het tekenen van topografische kaarten legde de Goeje contacten met de Surinaamse Indianen en hij hield zich tijdens de expedities ook bezig met het bestuderen en verzamelen van volkenkundige voorwerpen. Over hun taal en cultuur schreef hij later verschillende boeken. Zijn laatste expeditie maakte hij in 1937 naar de zuidgrens van Suriname. Hij bracht toen ruim vier maanden door bij de Wayana in het dorp Taponte en veel van de tentoongestelde objecten zijn afkomstig van deze laatste expeditie. Zijn onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in 1941 in de Bijdragen van het KITLV. De voorwerpen die De Goeje verzamelde zijn terechtgekomen in het Rijksmuseum voor Volkenkunde. In de tentoonstelling is een selectie van de De Goeje-collectie te zien. Uiteenlopende voorwerpen zoals strijdknotsen, veren haarsieraden, rituele voorwerpen en potjes met rode kleurstof om het gezicht te versieren. Opvallend is de 'maluana': een bord met een diameter van een meter die in de nok van de gemeenschapshut werd gehangen. Op deze maluana staat de geschiedenis van de Wayana's afgebeeld. Zo wil de legende dat de dappere voorouders de enge 'kuluwayaks', harige tweekoppige reuzenrupsen bedwongen en opsloten in het gebergte tussen Brazilië en Suriname. Lange tijd dacht men dat het om fabeldieren ging, maar biologen hebben soortgelijke rupsen echt gevonden in Suriname. Behalve voorwerpen zijn ook expeditiefoto's en notitieboekjes te zien met persoonlijke aantekeningen van De Goeje.

Vanaf 1946 was De Goeje een aantal jaren aan de Universiteit verbonden als hoogleraar Taal- en Volkenkunde van Suriname en en Curaçao. Hoewel zijn colleges toen weinig studenten trokken is zijn werk voor huidige Leidse wetenschappers nog steeds een inspiratiebron. Hierover komen drie onderzoekers aan het woord. De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Universiteit Leiden

De Goeje in Suriname -Galerijtentoonstelling in het Rijksmuseum voor Volkenkunde -7 juni tm 30 oktober 2005

Bezoekadres: Steenstraat 1 Leiden
T 071 5168 800
www.rmv.nl
info@rmv.nl
openingstijden: di m zo 10.00-17.00 uur
entree: 7,50/4,00/MK geldig. Studenten U.L gratis entree Op woensdagen is het museum gratis.