Beter waterbeheer Alblasserwaard dankzij renovatie poldergemaal Kinderdijk (persbericht) (06-06-2005)

Op 7 juni wordt de eerste van de drie gerenoveerde en vergrote vijzels in het poldergemaal aan de Lekdijk te Kinderdijk terug geplaatst. De vijzels zorgen ervoor dat in tijden van veel regenval het teveel aan regenwater naar de Lek kan worden gepompt. De renovatie van het gemaal is eind 2005 klaar. Het poldergemaal is dan in staat ook de grotere hoeveelheden regenwater, die worden verwacht als gevolg van klimaatsveranderingen, te verwerken. Waterschap Rivierenland zorgt er op deze wijze voor dat het waterpeil in de sloten in de Nederwaard nog beter wordt gehandhaafd.

De renovatie van het gemaal te Kinderdijk (het J.U. Smitgemaal) houdt ook in dat het gemaal wordt geautomatiseerd, zodat geen machinist meer op het gemaal aanwezig hoeft te zijn. Ook de motoren en tandwielkasten worden gereviseerd.

Aanpassingen vijzels

Het gemaal bestaat uit drie vijzelpompen. Daarmee wordt water uit de polders de rivier de Lek in gepompt. De eerste vijzel is inmiddels vervoerd naar Balk in Friesland om de capaciteit ervan te vergroten. Het krijgt meer schoepen, waardoor het water hoger opgepompt kan worden. Terwijl de vijzel in Balk is, wordt in het Smitgemaal de aandrijving gereviseerd en de benodigde automatiseringssoftware geïnstalleerd. Als deze vijzel terug is en getest is, wordt de tweede vijzel op dezelfde manier aangepast en daarna de derde.

Water in de Alblasserwaard

De Alblasserwaard ligt lager dan de rivieren eromheen. Het is een zogenaamd veenweidegebied: de ondergrond bestaat uit veen (oude plantenresten). Het veen klinkt ieder jaar een beetje verder in, de bodem daalt dus. Dat betekent dat het water ieder jaar een beetje hoger opgepompt moet worden om het in de rivier te lozen. Om wateroverlast in natte tijden te voorkomen moet het water er bij Kinderdijk dus uitgepompt worden.

In de zomer kan het tegenovergestelde, een watertekort, ontstaan. Gewassen nemen veel water op en er verdampt veel. In deze periodes zorgt het gemaal in Kinderdijk ervoor dat er water vanuit de Lek de polder in kan stromen.

Met twee hoofdgemalen in Kinderdijk houdt Waterschap Rivierenland het water in de Alblasserwaard op het juiste peil. Het J.U. Smitgemaal bewaakt het waterpeil in de Nederwaard en gemaal De Overwaard zorgt voor het juiste peil in de Overwaard. . Door het J.U. Smitgemaal aan de nieuwe klimatologische omstandigheden aan te passen is dit ook voor de 21^e eeuw gewaarborgd.

Terug

terug overzicht
---