Provincie Flevoland



Onderzoek mogelijke effecten natuur vanwege plannen voor twee windparken

Vanwege plannen voor o.a. twee windparken IJsselmeer: Onderzoek mogelijke effecten op vogels en natuur gestart.
In opdracht van de provincies Noord-Holland en Flevoland start milieubureau Waardenburg een grootschalig onderzoek naar de mogelijke gezamenlijke effecten van twee windparken, zandwinning en uitbreiding van jachthavens op de vogelstand en de natuurwaarden in het IJsselmeergebied. In september worden de resultaten tegemoet gezien.

In Noord-Holland en Flevoland hebben bedrijvenconsortia plannen ingediend voor twee grote windparken in het IJsselmeer. In Noord-Holland gaat om een initiatief van NUON en WCI voor een park van circa 80 tot 110 megawatt (MW) langs de Wieringermeerdijk. In Flevoland heeft de Windkoepel NOP plannen voor een park van tenminste 200 MW langs de dijken van de Noordoostpolder.

Het IJsselmeer valt als internationaal vogelgebied onder de Europese Vogelrichtlijn. De natuurwetgeving schrijft voor dat bij de voorbereiding van economische activiteiten, zoals windparken, zandwinning en uitbreiding van jachthavens, gekeken moet worden naar mogelijke cumulatieve effecten op de vogelstand en de natuurwaarden. En ook om goed inzicht te krijgen in ruimtelijke bovenregionale gevolgen.