Gemeente Dongeradeel



---

Actie Regenton & Compostvat

De gemeente Dongeradeel wil het gebruik van regentonnen en compostvaten stimuleren door ze tegen inkoopprijs aan te bieden aan de inwoners van onze gemeente. Eerder al verkocht de gemeente regentonnen tegen een gereduceerd tarief. De vraag naar regentonnen en compostvaten is nog steeds groot. Daarom houdt de gemeente Dongeradeel opnieuw een actie. Elk huishouden heeft recht op 1 regenton en 1 compostvat.

Regenton
Minder dan een procent van al het water op aarde is zoet, dus het is zinvol om bewust met water om te gaan. Een regenton kan daaraan bijdragen. U kunt regenwater gebruiken om de planten water te geven en om de ramen of de auto te wassen. Hiermee bespaart u kostbaar leidingwater. Met een regenton helpt u bovendien bij aan het tegengaan van verdroging van de bodem. Regenwater wordt in Nederland zeer snel afgevoerd naar het oppervlaktewater en spoelt zo ons land uit. Dit heeft tot gevolg dat de grondwaterspiegel in veel gebieden steeds lager komt te staan en er in andere gebieden juist sprake van wateroverlast is. Door de aanschaf van een regenton kunt u ook in uw eigen tuin werken aan een gezonde kringloop van water. De gemeente biedt u deze regenwaterton aan tegen de gereduceerde prijs van 18,-.

Compostvat
Met een compostvat kunt u zelf compost maken met uw eigen groente-, fruit-, en tuinafval. Compost stimuleert het bodemleven en verbetert de structuur van de bodem. De grond is makkelijker te bewerken en er komt genoeg lucht bij de wortels van de planten. Dit zorgt voor gezonde sterke planten, die minder gevoelig zijn voor ziekten. Bovendien hoeft u minder meststoffen bij het tuincentrum te kopen.

Het is belangrijk dat u met enige voorkennis begint met het aanleggen van uw eigen composthoop of uw compostvat, zodat u geen stankoverlast krijgt. De gemeente biedt u dit 290 liter compostvat aan voor slechts 27,-. Het compostvat wordt geleverd met speciale beluchtingstok en compostversneller.

Hebben wij uw interesse gewekt? Doe uw bestelling via de bestelbon in de Nieuwe Dockumer Courant van 8 juni 2005.
U krijgt schriftelijk bericht wanneer u de regenton of compostvat op kunt halen.