Gemeente Boxmeer


Regionaal meldpunt discriminatie

In overleg met de vijf gemeenten van het Land van Cuijk is met ingang van 1 juni 2005 gestart met een regionaal meldpunt voor discriminatie voor het gehele Land van Cuijk. Het regionale meldpunt is een versterking van het al bestaande meldpunt discriminatie van het Regionaal Maatschappelijk Centrum (RMC) Land van Cuijk. Het nieuwe Meldpunt Discriminatie helpt en ondersteunt iedereen die in de regio Land van Cuijk woont en met discriminatie te maken heeft.

Toenemend aantal incidenten
Het laatste jaar is er sprake van een toenemend aantal incidenten rondom discriminatie en extremistische uitingen: de moord op Theo van Gogh, het dragen van bepaalde merkkleding, de afname van tolerantie ten opzichte van specifieke minderheidsgroeperingen en de toename van dreigementen en mishandeling van burgers. Redenen voor de gemeenten Land van Cuijk om initiatieven te nemen ter bestrijding van discriminatie.

Doelstelling
Het meldpunt registreert iedere klacht en verwijzing. De klacht is dan ook niet alleen een individuele aangelegenheid van een persoon, maar draagt ook bij aan de aanpak van discriminatie in het algemeen. De doelstelling is het voorkomen en bestrijden van discriminatie en racisme.

Artikel I van de Nederlandse grondwet stelt, dat allen die zich in Nederland bevinden in gelijke gevallen gelijk worden behandeld. Discriminatie op grond van religie, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, leeftijd, nationaliteit, seksuele geaardheid, burgerlijke staat of anderszins is niet toegestaan.

Bij de start van dit meldpunt is uitgegaan van een sobere opzet. Afhankelijk van de aard en omvang van de meldingen wordt het meldpunt verder ingericht.

Melden van discriminatie
Het melden van discriminatie is mogelijk via het inloopspreekuur van de winkels van informatie en advies in Cuijk en Boxmeer, via een telefonische melding, telefoonnummer (0485) 318599 of schriftelijk (ook voor het aanvragen van folders): RMC, t.a.v. Meldpunt Discriminatie, Postbus 71, 5430 Cuijk.
e-mail: info@rmclvc.nl

Meer informatie
Als u meer informatie wenst, kunt u contact opnemen met het hoofd van het RMC, mw. T.H.F.M. Holla, via telefoonnummer (0485) 316204.