BedrijfsautoRAI

06-06-2005

DAF introduceert CF85 Low Deck-trekker

In navolging van de XF levert DAF speciaal voor het groot-volumetransport nu ook van haar CF85 een trekkervariant met een ultra-lage schotelhoogte van slechts 96 centimeter. Hierdoor kunnen trailers met een binnenhoogte van drie meter worden toegepast en kan per rit meer volume getransporteerd worden. Binnen de wettelijke grenzen is zo een laadvolume tot 100 m3 mogelijk.

Volume geoptimaliseerde vrachtautocombinaties werden aanvankelijk voornamelijk gebruikt voor het transport van kleding, witgoed en auto-onderdelen over korte en lange afstanden, maar tegenwoordig worden ze steeds meer universeel ingezet, onder meer vanwege het toegenomen draagvermogen van de banden. DAF levert de nieuwe CF85 Low Deck-trekker daarom niet alleen met een wielbasis van 3,60 meter, maar ook met een wielbasis van 3,80 meter. Daarbij wordt de koppelschotel verder naar voor geplaatst, waardoor het draagvermogen van de vooras nog beter uitgenut kan worden.

Lage eigen massa
Een groot voordeel aan de CF85 Low Deck-trekker is zijn lage eigen massa ( 6.315 kilogram bij een wielbasis van 3,60 meter), wat het laadvermogen ten goede komt. Afhankelijk van de wettelijke mogelijkheden, zijn combinatiegewichten tot 50 ton mogelijk. De trekker heeft een 7,1 tons vooras met paraboolvering en een 11,5 tons achteras met vierbalgs luchtvering. Als optie is een luchtgeveerde vooras leverbaar. Door toepassing van 60-serie banden ontstaat een chassishoogte van 0,80 meter.

Ruime bodemvrijheid
Om de kans op schade aan bijvoorbeeld bumper en opstapkuipen bij het op en af rijden van veerboten en ro-ro-systemen te minimaliseren, heeft de CF85 Low Deck-trekker aan de voorzijde een bodemvrijheid van ruim 21 centimeter, alsmede een ruime oploophoek (17,4o). Verder is de truck uitgerust met een snelliftknop in de cabine, waarmee het chassis zon 6 centimeter hoger kan worden gezet en chassis en oplegger elkaar niet raken bij het manoeuvreren bij laadperrons. Omdat groot-volume-combinaties vooral ook worden ingezet op lange afstanden, zijn brandstoftanks met een totale inhoud van maximaal 1.120 liter leverbaar, zodat een grote actieradius ontstaat en voordeel behaald kan worden uit de verschillen in brandstofprijzen binnen Europa.

DAF levert de CF85 Low Deck-trekker met de zescilinder 12,6 liter DAF-motor, die een gunstig brandstofverbruik koppelt aan een hoge trekkracht over een breed toerengebied. Er is keuze uit vermogens van 250 kW (340 pk), 280 kW (381 pk), 315 kW (428 pk) en 355 kW (483 pk). Tegen meerprijs is een geautomatiseerde AS-Tronic versnellingsbak verkrijgbaar. De CF85 Low Deck-trekker wordt geleverd met naar keuze een slaapcabine of een extra ruime Space Cab, met op de motortunnel een sta-hoogte van maar liefst 1,85 meter.