FNV KIEM

Docenten kunsteducatie luiden noodklok
De docenten bij de instellingen voor kunsteducatie voor kinderen en volwassenen en hun vakbond FNV KIEM luiden de noodklok over de kwaliteit van dit onderwijs.

Die wordt ernstig bedreigd doordat de werkgeversorganisatie VKV bij de slepende onderhandelingen over een nieuwe CAO voor deze sector, zich eerder opstelt als boekhouder dan als overdrager van kunst en cultuur.

Dit CAO-overleg duurt al maanden en zit vast op het feit dat werkgevers vasthouden aan uitbreiding van het aantal uren dat docenten moeten maken. Op dit moment is de normjaartaak 1560 uur, werkgevers willen naar 1656 uur per jaar. Bovendien willen ze soepeler kunnen omgaan met de uren dat docenten lesgeven of hun lessen voorbereiden. Nu is daartussen een verhouding van 65: 35 (lesuren: voorbereidingsuren).

De laatste jaren wordt de kwaliteit van dit onderwijs ernstig bedreigd zeggen docenten en vakbond. Meer en meer instellingen worden geprivatiseerd en gemeenten beknibbelen op subsidie. Dat komt omdat ze van de rijksoverheid minder geld krijgen. Bond en docenten hebben begrip voor deze moeilijke situatie en willen best meedenken over een versoepeling van de normjaartaak en verhouding tussen lesgebonden en niet-lesgebonden uren. Maar niet zo rigoureus als de VKV wil, zegt onderhandelaar Caspar de Kiefte van FNV KIEM.

En werkgevers moeten de docenten serieus nemen en niet afschepen met een kleine vergoeding voor 100 uur langer werken. Bovendien bieden ze qua salaris een verhoging van 0,09%. Daarmee geef je aan niet te willen investeren in de kwaliteit van je docenten. Het is een veel beter idee samen naar de politiek te stappen en uit te leggen dat investeren in onderwijs waar het kabinet zo voor is ook moet doorwerken in de kunsteducatie.

Docenten aan deze instellingen hebben vaak kleine contracten. Ze werken een paar uur per week aan de ene instelling, daarnaast een paar uur bij een andere en zijn daarnaast kleine zelfstandigen die muziek maken, dansles geven in een eigen studio of beeldend kunstenaar zijn. Dat maakt het invullen van roosters lastig. Als je zon docent uurtje langer laat werken, heeft die meteen een probleem om op tijd ergens anders te zijn. Dat is nu al moeilijk, weet De Kiefte.

FNV KIEM weet dat ook leerlingen en ouders zich zorgen maken om de kwaliteit. De Kiefte: Als het CAO-overleg van woensdag 8 juni a.s. dat is de 9e onderhandelingsronde - geen resultaat oplevert, gaan we met de ouders en leerlingen praten over acties.

---