PvdA Europees parlement


Max van den Berg

"Blokkeer 200 miljoen euro in EU-begroting"

7 juni 2005
Deze week vergadert het Europees Parlement over de meerjarenbegroting voor de Europese Unie. Het debat loopt parallel aan de onderhandelingen in de Europese Raad van Ministers. PvdA-delegatieleider Max van den Berg reageert: "Terecht wil Nederland niet méér, maar naar evenredigheid bijdragen aan de Europese begroting."
"Waarom zou je immers als vijfde rijkste land van de Europese Unie de grootste netto bijdrage leveren? EU-voorzitter Luxemburg heeft reeds vóór de uitslag van het Nederlandse referendum toegezegd dat hier verandering in komt via een netto-begrenzer." Van den Berg is het niet eens met minister Zalm om maximaal 1 procent van het gezamenlijk nationaal inkomen te eisen. Hij pleit voor 1.07 procent en het verschuiven van prioriteiten. Van den Berg: "Minister Zalm gooit nu de boel op slot door de 1 procent tot de belangrijkste norm te verheffen. Voor Nederland zou ook 1.07 procent aanvaardbaar moeten zijn, als de prioriteiten in de juiste richting worden verschoven. Nu gaat te veel geld naar de rijke regio´s, bijna 45 procent van de begroting gaat naar landbouwsubsidies en er is te weinig geld voor onderwijs, natuur, werkgelegenheid, grensbewaking, veiligheid en armoedebestrijding wereldwijd."

Van den Berg ziet financiële ruimte in de financiering van het landbouwbeleid én de maandelijkse verhuizingen van het Europees Parlement naar Straatsburg: "Meer co-financiering van het landbouwbeleid door de lidstaten en afschaffing van landbouwexportsubsidies moeten geld vrijmaken voor die prioriteiten. En als de Nederlandse regering echt van Straatsburg af zou willen, laat ze dan met enkele gelijkgezinde regeringen deze verkwisting van 200 miljoen euro per jaar voor Straatsburg blokkeren! Kortom: beperk het Nederlands ´nee´ niet tot minder of zelfs anti-Europa, maar maak er een anders-Europa van. Dat zou pas echt recht doen aan allen die zeggen wél Europese samenwerking te willen, maar anders ingericht dan tot nu toe."

Het debat in het Europees Parlement over de meerjarenbegroting vindt plaats op dinsdag 7 juni.


---
Annelies Pilon
Voorlichter Nederlandse delegatie in de PES-groep van het EP/PvdA-eurodelegatie

GSM (+32) 0479 750 001

Tel: (+32) 02 284 2620 / (+33) 388 17 3658
Fax: (+32) 02 284 2668 /(+33) 388 17 6644

e-mail: pse-deleg-nl-press@europarl.eu.int
URL: http://www.pesdelegatie.nl/