Gemeente Hengelo

Tot en met 11 juni collecteert het Nationaal Epilepsie Fonds. Van 12 tot en met 18 juni collecteert de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO). Collectanten kunnen zich legitimeren.

Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker

Elk jaar wordt er in Nederland bij ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld. Dit is de reden dat in Nederland het bevolkingsonderzoek wordt georganiseerd. Door aan dit onderzoek mee te doen en een uitstrijkje te laten maken, kan baarmoederhalskanker al heel vroeg worden ontdekt. Zelfs nog voor er klachten zijn.

Vrouwen geboren in 1965

De Stichting Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker Twente (SBBT) zorgt er voor dat alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar een keer in de 5 jaar worden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek. In de periode van 11 april tot en met 27 mei 2005 hebben alle vrouwen in Twente die in 1965 geboren zijn via de SBBT of hun huisarts een uitnodiging gehad voor het bevolkingsonderzoek. Valt u in deze doelgroep, maar heeft u geen uitnodiging gehad? Neem dan contact op met de SBBT, telefoon (053) 480 05 20, maandag tot en met donderdag van 8.30-16.30 uur), of kijk op www.uitstrijkje.nl.

Spelen bij het spoor: gevaarlijk en verboden!

De zomer is in aantocht: kinderen kunnen weer buiten spelen. ProRail, verantwoordelijke voor het spoor in Nederland, heeft ieder jaar gemengde gevoelens wanneer het mooi weer wordt...

In de lente en de zomer zien machinisten vaak kinderen en volwassen gevaarlijk dicht bij het spoor. Er gebeuren dan meer ongelukken. Kinderen spelen door het fraaie weer en tijdens de zomervakantie meer buiten en komen daarbij soms ook spelenderwijs in de buurt van het spoor. Of ze houden zich zelfs doelbewust bezig met activiteiten rond het spoor die kunnen leiden tot ongelukken. Ze leggen bijvoorbeeld takken op het spoor. Dit is niet alleen verboden, maar ook nog eens levensgevaarlijk voor henzelf en voor anderen.

ProRail heeft aan Hengelose basisscholen een informatiepakket en een nieuwsbrief gestuurd. Daarin wordt gevraagd om in de maanden voor de zomervakantie aandacht te besteden aan de gevaren van spelen bij het spoor. Bent u als leerkracht werkzaam op een basisschool en heeft u deze informatie niet ontvangen? Neem dan contact op met de afdeling Communicatie van ProRail, telefoon (030) 235 62 11, e-mail: communicatie@prorail.nl.

Oproep aan de bewoners van Groot Driene

Een tijdje terug heeft u een vragenlijst over Groot Driene ontvangen. Als u de vragenlijst inmiddels heeft teruggestuurd dan willen wij u daarvoor hartelijk danken. Als u de vragenlijst nog niet heeft teruggestuurd, wilt u dat dan nog voor 13 juni alsnog doen? Mocht u de vragenlijst kwijt zijn dan kunt u contact opnemen met mevrouw J. Grooters van de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente, telefoon (074) 245 97 05. Zij stuurt u dan een nieuwe. De St. Wijkraad Berlo Es/Veldwijk organiseert op zondag 12 juni van 11.00 - 17.00 uur een groot wijkevenement voor de Berflo Es. Wijkbewoners van de Berflo Es / Veldwijk en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd voor dit wijkfeest .

Informatie

Kijk voor meer informatie op www.berflo-es.nl of neem contact op met Roy Roemaat: 06-16436537, e-mail: roy@royroemaat.nl of Jenny Kruit (074) 243 85 46.

Uitslag prijsvraag Landelijke Fietsdag 28 mei

Geen van 21 deelnemers heeft alle vragen correct beantwoord, maar gelukkig hebben twee inzenders vier van de vijf vragen goed. De prijs, een waterfietsarrangement voor het gehele gezin bij de Waarbeek, is gewonnen door J. Volmbroek. Met de prijswinnaar wordt contact opgenomen.

Heeft u meegedaan en bent u benieuwd naar de goede antwoorden? Hier komen ze, met daarachter tussen haakjes het aantal goede antwoorden:
* 1) De afkorting ENFB staat voor Echte Nederlandse Fietsersbond (2)
* 2) De wethouder verantwoordelijk voor het Hengelose fietsbeleid is wethouder G. Weber (2)

* 3) Op de kruising Oldenzaalsestraat-Beethovenlaan hebben alle fietsers tegelijkertijd groen (19)

* 4) Fietspaden worden in rood asfalt uitgevoerd om de herkenbaarheid van de fietsroute te vergroten (21)
* 5) Aan wachtijdvoorspellers bij verkeerslichten kan men ook zien dat men niet meer op de drukknop hoeft te drukken (12)

Tot slot: de op de formulieren vermelde fietsirritaties zijn doorgegeven aan de afdelingen Stedebouw en Verkeer en Wijkbeheer, en worden zo mogelijk verholpen.
Europalaan en Beneluxlaan
In verband met de aanleg van een HOV busbaan is het fietspad langs de Beneluxlaan tussen Kalmarstraat en Torenlaan is opgebroken. De werkzaamheden duren tot begin juli. Fietsers rijden in beide richtingen op de rijbaan en steken bij de Kalmarstraat en de Torenlaan de weg over. De oversteekplaatsen zijn met borden aangegeven. In de loop van deze week is ook de oversteek bij de Kalmarstraat niet meer mogelijk. Fietsers moeten dan over de Stockholmstraat naar de Beneluxlaan rijden.

Ook het fietspad langs de Europalaan is gedeeltelijk opgebroken. De werkzaamheden duren tot eind juli. Fietsers rijden over het gedeelte tussen de autobaan en de Hazenweg in beide richtingen op de rijbaan en moeten bij het viaduct over de autobaan en bij de Hazenweg oversteken. De oversteekplaatsen zijn met borden aangegeven. Van Hazenweg tot Demmersweg is alleen het fietspad aan de westzijde berijdbaar voor fietsers (in twee richtingen).

Fietsers van en naar Vossenbelt wordt aangeraden voornoemde wegen zoveel mogelijk te mijden en via de fietsbrug bij de Houtmaat te rijden.

Salamanderstraat, Levantstraat, Kretastraat, Ankarastraat

Tot en met begin juli wordt gewerkt aan de kruisingen van de Levantstraat met de Salamanderstraat, de Ankarastraat en de Kretastraat. Deze werkzaamheden zullen enige verkeersoverlast veroorzaken. De aanliggende panden blijven bereikbaar, soms echter maar vanaf een zijde of door middel van noodmaatregelen.

Informatie over het aanvragen van een koninklijke onderscheiding

Zij/hij verdient een lintje!

Kent u in uw omgeving, binnen uw vereniging, organisatie of bedrijf een persoon (of personen) die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt en die u zou willen voordragen voor een koninklijke onderscheiding? Dan nodig ik u van harte uit die persoon aan mij voor te dragen voor een lintje!

Wie kan een lintje krijgen?

Iemand kan in aanmerking komen voor een koninklijke onderscheiding als hij/zij zich op een bijzondere wijze heeft ingezet voor de samenleving. Die persoon dient geruime tijd bijzondere prestaties geleverd te hebben.

Wie kan het lintje aanvragen?

Voor uzelf kunt u uiteraard geen lintje aanvragen. Verenigingen, bedrijven, organisaties en individuele personen kunnen een persoon voordragen voor zo'n koninklijke onderscheiding.

Hoe aanvragen?

Een koninklijke onderscheiding moet schriftelijk worden aangevraagd. Wilt u iemand voordragen die in Hengelo woont, dan moet u daarvoor een formulier invullen dat bij mij, de burgemeester van Hengelo, te verkrijgen is. Het ingevulde formulier kunt u bij mij weer inleveren.

Wat moet u ervoor doen?

Als u voor iemand een lintje wilt aanvragen moet u er ook wel wat extra's voor doen. U dient op het aanvraagformulier namelijk goed en duidelijk toe te lichten waarom de betreffende persoon koninklijk onderscheiden zou moeten worden.

Hoe gaat het dan verder?

Op het stadhuis wordt nagegaan, of de door u voorgedragen persoon zich inderdaad verdienstelijk heeft gemaakt en of deze in aanmerking kan komen voor een koninklijke onderscheiding. Uiteindelijk beslis ik of de aanvraag compleet is. Daarna stuur ik de aanvraag, samen met mijn advies, door naar de Commissaris van de Koningin in Overijssel. Ook het advies van de CvdK wordt bijgevoegd en dan wordt het voorstel ingediend bij het Kapittel voor de Civiele Orden te Den Haag. Deze instantie bereidt onder verantwoordelijkheid van Koningin Beatrix de definitieve beslissing voor.

Wanneer aanvragen?

Indien u iemand wilt voordragen voor de Lintjesregen 2006 (uitreiking in het stadhuis op vrijdagochtend 28 april 2006), dan dient u een volledig ingevuld en gemotiveerd aanvraagformulier vóór 15 augustus 2005 op het stadhuis in te leveren. U moet het aanvraagformulier dus al op korte termijn opvragen op het stadhuis.

U kunt iemand ook voordragen voor uitreiking op een andere dag dan tijdens de jaarlijkse Lintjesregen. Denkt u bijvoorbeeld aan een afscheid of een jubileum of een andere bijzondere gebeurtenis die te maken heeft met de activiteiten van degene die u voordraagt. In zo'n geval dient u een volledig ingevuld en gemotiveerd aanvraagformulier tenminste 4,5 maand vóór die bijzondere gelegenheid op het stadhuis in te leveren.

Heeft u nog vragen?

Kijkt u ook eens op onze website, www.hengelo.nl, of op de website www.lintjes.nl of neem contact op met de secretaresse van de burgemeester, mevrouw M. van den Broek. U kunt haar bereiken onder nummer 074-2459244 of via m.vandenbroek@hengelo.nl.

Drs. Frank A.M. Kerckhaert

Burgemeester van Hengelo

Opvallende zaken in Hengelo

De uitslag van het Referendum

De meest opvallende zaken?

Bij twee stembureaus (in Annink/Binnenstad-oost en in het gebied Oele) heeft een meerderheid "VOOR" gestemd. Het hoogste percentage tegenstemmers is aangetroffen in Veldwijk en Berflo Es (76% "TEGEN"). Ook in Hengelo is de trend dat een hoge opkomst samenhangt met de neiging tot "VOOR"-stemmen. In gebieden met een lagere opkomst heeft "TEGEN" de voorkeur. Tenslotte is de achterblijvende opkomst in Beckum opvallend. Beckum heeft traditioneel de hoogste opkomst; nu is dit stemdistrict met 61% onder het gemiddelde blijven steken.

De opkomst

De opkomst bij het referendum was in Hengelo 65%; hoger dan normaal bij Europese thema's, maar lager dan bij landelijke verkiezingen in 2002 en 2003 (in 2003 83%).

Stemdistrict Anninks Es (Kievitstraat) had de hoogste opkomst, daar kwam 75% van de kiezers opdagen. Dit stemdistrict werd direct gevold door het gebied Groot Driene Zuid (obs Drienermarke aan de PC Hooftlaan), met 74%. Een hoge opkomst is ook bereikt in een drietal stemdistricten in de nieuwbouwgebieden Roershoek en Het Broek en in een deel van de Hasseler Es (Molendijkhoek, Bovenhoek).

De laagste opkomst is vastgesteld in het stembureau Speeltuinvereniging Twekkelerwegkwartier (Veldwijk, 50% opkomst). Dit is ook een van de stembureaus met het hoogste aandeel "TEGEN"-stemmen. Ook zijn lage opkomstpercentages te zien in Klein Driene en Noord, Hengelose Es en Berflo Es.

De uitslag

Zoals hierboven vermeld hebben de stemdistricten Anninks Es en Oele in meerderheid "VOOR" gestemd. Ook relatief veel "VOOR"-stemmers zijn er in delen van de Hasseler Es (Schothorsthoek), in Groot Driene, en in delen van Woolde (stemlokaal Trivium Zorggroep; Boerhavelaan).

De hoogste "TEGEN" score is geboekt in Veldwijk en Berflo Es, in combinatie met een lage opkomst. Hetzelfde beeld zien we in Klein Driene en Hengelose Es Noord.

Opvallend is de combinatie van een gemiddelde opkomst en een hoog aandeel "TEGEN" in een viertal stemdistricten: omgeving Nijverheid (stembureau Excelsiorhuis), Tijertshoek in de Hasseler Es (Thaborkerk), een deel van Groot Driene (obs De Stiepel) en de Daltonschool aan de Beemarsweg (delen van Tuindorp en Berflo Es). In het merendeel van deze gebieden zijn in 2003 hoge stemmenaantallen uitgebracht op, in wisselende combinaties, SP, LPF en CU, partijen die nu de "TEGEN"-campagne hebben aangevoerd.
Burgerzaal van het stadhuis. Op de agenda staat onder meer: Verordeningen
Concept Bomenverordening
Er is een concept Bomenverordening nieuwe stijl opgesteld, die de Kapverordening van 1996 vervangt. Hierin wordt bepaald voor welke bomen u een kapvergunning nodig heeft.
Inzien en zienswijze
U kunt de desbetreffende stukken van 8 juni tot en met 5 juli 2005 inzien bij de Afdeling Bouwen en in de Gemeentewinkel. Ingezetenen en belanghebbenden kunnen een schriftelijke zienswijze indienen bij burgemeester en wethouders (postbus 18, 7550 AA Hengelo). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer P. Bergakker van de afdeling Wegen, Groen en Water, telefoon (074) 2459751. Bestemmingsplannen
Concept Nota van Uitgangspunten
Concept Nota van Uitgangspunten Oldenzaalsestraat-Groothuis en Concept Ontwikkelingsvisie Oldenzaalsestraat Groothuis en omgeving De voormalige discotheek Groothuis aan de Oldenzaalsestraat is al geruime tijd gesloten. Deze locatie is inmiddels toegelaten als woningbouwlocatie. Naast de gronden van de voormalige discotheek zijn ook een aantal gronden in de omgeving hiervan aangewezen als nieuwe woningbouwlocatie.
Voor de locatie van de voormalige discotheek Groothuis is een Concept Nota van Uitgangspunten opgesteld. Een soort handleiding waaraan de nieuwbouwplannen in het betreffende gebied moeten voldoen. Tevens is een concept Ontwikkelingsvisie opgesteld waarin een globaal toekomstbeeld wordt geschetst van de gronden in de directe omgeving van de nieuwe woningbouwlocaties.
Het plangebied waarop de Nota en Ontwikkelingsvisie betrekking heeft wordt globaal begrensd door de volgende straten: Deurningerstraat, Dr. Schaepmanstraat, Onze Lieve Vrouwestraat, Oldenzaalsestraat, Oude Postweg, Lepelaarstraat en de Lijsterweg.
Inzien, informatie en inspraak
Wij horen graag wat u van de concept Nota en de concept Visie vindt. De concept Nota van Uitgangspunten Oldenzaalsestraat-Groothuis en de concept Ontwikkelingsvisie Oldenzaalsestraat Groothuis en omgeving liggen daarom van 8 juni tot en met 5 juli 2005 ter inzage bij het de Afdeling Bouwen en in de Gemeentewinkel in het stadhuis.

Binnen genoemde termijn kunt u schriftelijk uw reacties op de concept Nota en de concept Ontwikkelingsvisie indienen bij het college van Burgemeester en wethouders, Postbus 18, 7550 AA Hengelo. Bouwplannen
Aangevraagde vergunningen
Lichte bouwvergunningen

* Dr Martin Luther Kingstraat 37, veranderen en vergroten woonhuis
* Elsbeekweg 119, oprichten berging

* Willem Royaardsstraat 70, veranderen en vergroten woonhuis
* Woltersweg 3, veranderen en vergroten woonhuis
* Zonstraat 24, veranderen en vergroten woonhuis Reguliere bouwvergunningen

* Diamantstraat 18, veranderen en vergroten bedrijfspand
* Haarweg 5, veranderen boerderij (met opstallen) in woonzorgverblijf, kantoor en opslag

* Nieuwstraat 34, veranderen gevel

* Wemenstraat 15, plaatsen 2 lichtbakken
hebben genomen, worden deze gepubliceerd. Daarna kunt u - wanneer u belanghebbende bent - een bezwaarschrift indienen. maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de afdeling Bouwen in het Stadskantoor, telefoon (074) 245 96 52.
verlenen voor onderstaand perceel.

* Topweg 21, oprichten van een berging
U kunt de desbetreffende stukken van 8 tot 22 juni 2005 inzien bij de afdeling Bouwen.

Tijdens de inzagetermijn kunt u schriftelijke zienswijzen indienen bij burgemeester en wethouders.
Artikel 19, lid 1 WRO
De gemeenteraad heeft op 10 mei 2005 besloten toepassing te geven aan de art. 19 lid 1 WRO procedure. Burgemeester en wethouders zijn van plan 'de verklaring van geen bezwaar' aan te vragen bij Gedeputeerde Staten van Overijssel voor:

* Lansinkesweg/W.de Clerqstraat, ordening ten behoeve van de bouw van het ROC met de bijbehorende technische en infrastructurele voorzieningen.
U kunt de desbetreffende stukken van 7 juni tot en met 5 juli 2005 inzien bij de afdeling Bouwen. Tijdens de inzagetermijn kunt u schriftelijke zienswijzen indienen bij burgemeester en wethouders. Artikel 19, lid 3 WRO
Burgemeester en wethouders zijn in principe bereid vrijstelling te verlenen voor onderstaande percelen.

* Hunzestraat 22, veranderen en vergroten van een woonhuis
* Geerdinksweg 72, veranderen en vergroten van een woonhuis
* Willem Royaardsstraat 70, veranderen en vergroten van een woonhuis;

* Woltersweg 3, veranderen en vergroten van een woonhuis. De bouwplannen zijn in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan.
U kunt de desbetreffende stukken van 8 juni tot 6 juli 2005 inzien bij de afdeling Bouwen. Tijdens de inzage termijn kunt u schriftelijke
* Albert van der Meerstraat 7, veranderen en vergroten woonhuis d.m.v. een erker

* Esrein 50, veranderen en vergroten woonhuis
* Hasebroekstraat 1, oprichten erfafscheiding
* Kettingbrugweg 32, veranderen en vergroten woonhuis
* Libellestraat 55, veranderen en vergroten woonhuis
* Nordhornstraat 24, veranderen en vergroten garage annex berging
* Rudolfstraat 68, oprichten berging

* Valeriusstraat 38, veranderen en vergroten woonhuis d.m.v. een erker

* Wessex 27, veranderen en vergroten woonhuis
* Cruys Voorberghstraat 130, veranderen en vergroten woonhuis (met kantoor)

* Deldenerstraat 25, plaatsen dakkapel en oprichten brandtrap
* Flemingstraat 34, veranderen en vergroten woonhuis
* Joseph Schumpeterstraat 14, oprichten bedrijfshal
* Nieuwstraat 33, plaatsen 2 neonlichtreclames
* Pasmaatweg 10, veranderen gevels

* Rabatstraat 69, veranderen en vergroten woonhuis
* Reimersdennenweg 9, veranderen garage

* Steve Bikostraat 3, veranderen en vergroten woonhuis
* Turbinestraat 49, oprichten bedrijfspand Bouwen. Wanneer u belanghebbende bent, kunt u - binnen zes weken na de dag van verzending van het besluit aan de aanvrager - een gemotiveerd
* de naam en adres van de indiener
Bestuursrecht (Postbus 335, 7600 AH Almelo) vragen een voorlopige Kapvergunningen
Verleend
In de week van 25 tot en met 31 mei 2005:

* Joseph Schumpeterstraat, bedrijventerrein Westermaat - Express, sectie 4, B (605, 2008). Herplant: ter compensatie 2 eiken in de maat 18/20 in het voorjaar van 2006 in de berm van de Bornsestraat, ter hoogte van Sportpark 't Wilbert. U kunt de desbetreffende stukken zes weken inzien bij de sector Wijkbeheer. Wanneer u belanghebbende bent, kunt u - binnen zes weken na de dag van verzending van het besluit - een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en tenminste bevatten:
* een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, sector Bestuursrecht (Postbus 335, 7600 AH Almelo) vragen een voorlopige voorziening te treffen. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als een bezwaarschrift.

Geaccepteerde meldingen

art. 8.19, lid 2 Wm

* Hazenweg 25, Stichting RTV Oost, voor het vergroten van een studioruimte

* Parelstraat 24, Jotem Waterbehandeling B.V., voor het verplaatsen van machines en het verplaatsen van de chemicaliënopslag naar het buitenterrein

Burgemeester en wethouders hebben aan de vergunninghouders de verklaring afgegeven dat de gemelde verandering geen of uitsluitend gunstige gevolgen heeft voor de aard en omvang van de nadelige gevolgen voor het milieu, die de inrichting op grond van de daarvoor verleende vergunning mag veroorzaken. In de verklaring wordt ook gemeld dat de melding geen aanleiding geeft tot het aanpassen of intrekken van de vergunning.

Inzien en bezwaarschrift

U kunt de desbetreffende stukken van 7 juni tot en met 12 juli 2005 inzien bij de afdeling Milieu.
Wanneer u belanghebbende bent, kunt u - tijdens de inzagetermijn - een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en tenminste bevatten:
* de naam en adres van de indiener

* een omschrijving van de verklaring waartegen het bezwaar is gericht

* de gronden van het bezwaar.

Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (Postbus 20019, 2500 AE Den Haag) vragen een voorlopige voorziening te treffen. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als het bezwaarschrift.

Voor het in behandeling nemen van een verzoek om een voorlopige voorziening bent u griffierecht verschuldigd, voor een natuurlijk persoon bedraagt dit 138,- euro en voor een rechtspersoon 276,- euro. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de afdeling Milieu, telefoon (074) 245 96 55.

Ontheffingen Wet geluidhinder

Ontwerpverzoek hogere grenswaarden

Burgemeester en wethouders delen zijn van plan bij Gedeputeerde Staten van Overijssel een verzoek in te dienen voor het vaststellen van hogere grenswaarden voor:

* Haarweg 5, voor de geluidbelasting vanwege wegverkeerslawaai.

Inzien en opmerkingen

U kunt de desbetreffende stukken van donderdag 9 juni gedurende vier weken ter inzage bij de afdeling Milieu. Tijdens de inzagetermijn kunnen door eenieder schriftelijk opmerkingen worden ingediend bij burgemeester en wethouders. Op verzoek wordt een openbare hoorzitting gehouden, op donderdag 30 juni om 16.30 bij de afdeling Milieu. U kunt hiervoor een afspraak maken, telefoon (074) 245 96 53.