AutoRai

Print

De nieuwe Passat Variant, een passend vervolg

(7-6-2005)
Het modeloffensief van Volkswagen gaat komend najaar een nieuwe fase in; drie modellen maken hun entree. De nieuwe Passat Variant zal voorafgaand aan de Jetta en de Golf R32 nog dit jaar bij de dealer arriveren.

Op 29 september staat de zowel wat functionaliteit en ruimte betreft gegroeide nieuweling in de showroom. De nieuwe Passat Variant combineert het nieuwe Volkswagen âfamiliegezichtâ met een uitgebreide standaarduitrusting. Daarmee krijgt het succesverhaal van de Passat Variant - tot nu werden er al meer dan 4,3 miljoen geproduceerd - een passend vervolg.

Net als de limousine is het gezicht van de Passat Variant uitgevoerd in de nieuwe âhuisstijlâ van Volkswagen. Dat betekent dat naast de V-vormige grille, die net als bij de sedan in chroom is uitgevoerd, ook de scherpe lijnen van het nieuwe familiegezicht zijn terug te vinden. De licht oplopende flanklijn geeft de Passat Variant een krachtig en sportief profiel. Daarbij loopt de daklijn licht af en dat geeft het silhouet van de auto een zekere elegantie. Ook de LED-achterlichten en de âbrede schoudersâ van de Passat Variant dragen bij aan het karakteristieke uiterlijk. Het vooruitstrevende design gaat echter niet ten koste van de bagageruimte en de functionaliteit. Door zijn lijnvoering lijkt de nieuwe Passat Variant lager dan zijn voorganger, maar in werkelijkheid is hij juist 1,9 centimeter hoger.

Bagageruimte
De nieuwe Passat Variant heeft een indrukwekkende bagageruimte. Met de achterbank in normale positie, bedraagt de inhoud al 603 liter (gemeten van wagenvloer tot aan onderzijde van de afdekking) en dat terwijl de tankinhoud toenam tot 70 liter. Met neergeklapte achterbank is een laadvolume van 1.731 liter beschikbaar (inclusief de 90 liter van de uitsparing voor het reservewiel). Het maximaal toelaatbare gewicht loopt mooi in de pas met het laadvolume: er kan in totaal 638 kilo mee aan boord. Vergeleken met zijn voorganger, is de Passat Variant in alle opzichten gegroeid. Hij is 4,77 meter lang (+9,2 cm) en 1,82 meter (+ 7,4 cm) breed en 1,52 meter hoog (+1,9 cm).

Motoren
Voor de Passat zijn 8 motoren beschikbaar. Met uitzondering van de basismotor (1.6 benzine, 75 kW/102 pk), zijn ze alle nieuw voor de Passat. Afgezien van de basismotor, hebben alle benzinekrachtbronnen directe inspuiting en dragen dus de aanduiding FSI. De vermogensopbouw van de FSI-motoren ziet er als volgt uit: 85 kW/115 pk, 110 kW/150 pk en 147 kW/200 pk. Aan het einde van het jaar wordt de 3.2 V6 FSI met 184 kW/250 pk verwacht. Dit model is standaard uitgerust met permanente vierwielaandrijving (4Motion). De versies met 150 en 200 pk zijn herkenbaar aan een links geplaatste dubbele uitlaat; de 3.2 V6 heeft zowel rechts als links een uitlaatpijp met een grotere diameter.

Uiteraard is de Passat Variant ook leverbaar met direct ingespoten dieselmotoren (TDI). De opbouw van het dieselgamma is als volgt: 77 kW/105 pk, 103 kW/140 pk en 125 kW/170 pk. Deze laatste beschikt over pompverstuivertechniek met de innovatieve Piëzo-injectoren. Bovendien heeft deze motor standaard een roetfilter. Voor de andere dieselversies is een roetfilter optioneel leverbaar.

Innovatieve opties
De nieuwe Variant wordt leverbaar als Trendline, Comfortline, Sportline en Highline. De uitrustingsspecificaties van de Variant zijn gelijk aan die van de sedan. Dat betekent dat ook de basisuitvoering al beschikt over zes airbags, airconditioning (Climatic), centrale vergrendeling met afstandsbediening, cruisecontrol, boardcomputer, een in twee delen neerklapbare achterbank en 16-inch wielen. Specifiek voor de Variant is (uiteraard) de dakrailing. Afhankelijk van de uitvoering is deze uitgevoerd in zwart of chroom. Ook een unieke optie voor de Variant is de achterklep die via een druk op de knop elektrisch opent of sluit. Speciaal voor de Variant uitvoering zijn enkele interessante en innovatieve opties ontwikkeld. Zo is de auto leverbaar met een hydropneumatische niveauregeling voor de achteras. Ook is hij te voorzien van het Cargo-Managementsysteem. Met dit systeem dat bestaat uit een verschuifbare telescoopstang en een speciale bevestigingsgordel is alle bagage veilig te verankeren en te vervoeren. Opties als DVD-radio-navigatie, twaalfvoudig elektrisch verstelbare voorstoelen, en meedraaiende Bi-xenon koplampen zijn evenals voor de sedan ook voor de Variant leverbaar. Op 29 september staat de nieuwe Passat Variant bij de Nederlandse Volkswagen-dealers.