Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


De laatste ronde

Met de ingebruikname van deze twee schone singels heeft de deelgemeente Noord weer een waterpartij in oude grandeur in zijn gebied. Nu tijdens de Architecteur Biennale in Rotterdam iedereen zich buigt over het toekomstige watermanagement in de stad, blijkt maar weer eens hoe belangrijk de `oude' singels (begin 20-ste eeuw gerealiseerd) zijn voor Rotterdam. De singels zijn belangrijk om regen- en rioolwater af te voeren. De singels staan in verbinding met het open water rond de stad.

Schieland en de Krimpenerwaard is verantwoordelijk voor de waterkwantiteit én waterkwaliteit van de singels in Rotterdam Noord. Dit geldt ook voor de Noord- en Crooswijksesingel. Om de waterkwaliteit van de singels te verbeteren is eerst de waterbodem gebaggerd.

Voor een gezonde waterkwaliteit in de singels is vooral een geleidelijke overgang van water naar land belangrijk. Deze vormt een ideaal leefgebied voor een groot aantal plant- en diersoorten. De Berg- en Crooswijksesingel zijn daarom, voor een deel, met een oever zonder harde beschoeiing uitgevoerd. Dit zijn natuurvriendelijke oevers. Daarnaast zijn op een aantal plekken de plasbermen opgehoogd en ingeplant met speciale voorgeplante kokosmatten met waterplanten. Deze plekken bieden nu een juiste leefomgeving voor een groot aantal waterplanten, insecten, vissen en watervogels.

Om een gezonde waterkwaliteit te behouden in de singels is naast het baggeren, de aanleg van natuurvriendelijke oevers de visstand aangepakt. Er zat teveel vis in die bovendien van een verkeerde samenstelling was. Het waterschap heeft er nu roofvissen (zoals snoek en ruisvoorn) bijgezet en ook kleine vissoorten.

Met bovenstaande maatregelen zorgt de waterbeheerder, Schieland en de Krimpenerwaard, dat de leefomgeving niet alleen van de dieren verbeterd, ook voor de mensen krijgen de singels meer kleur!