Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

7-6-2005

De gemeente Voorhout gaat de uitvoering van haar taken op het gebied van het gebied van wonen, ruimte en milieu verbeteren. Dit naar aanleiding van een onderzoek dat de VROM-Inspectie vorig jaar bij deze gemeente heeft gehouden. De inspectie is tevreden over de manier waarop de gemeente de toen vastgestelde tekortkomingen aanpakt.

De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek vooral gekeken naar de manier waarop Voorhout haar taken in 2003 op het gebied van wonen, ruimte en milieu uitvoerde. Gebleken is dat de gemeente veel aandacht heeft voor de afgifte van bouwvergunningen en gebruiksvergunningen. In de afhandeling en de wijze van toetsing zijn echter wel verbeteringen mogelijk. Dat geldt ook voor de toetsing bij vrijstellingen van het bestemmingsplan en voor de aanlegvergunningen. Bij de uitvoering van wettelijke milieutaken was sprake van een gebrek aan continuïteit door onvoldoende bezetting. Dit heeft geresulteerd in verouderde vergunningen en onvoldoende toezicht. Daarnaast is geconstateerd dat het schortte aan het structureel toezicht houden op en handhaven van bouwvergunningen en bestemmingsplannen. Beleid op het gebied van bouwen, gebruiksvergunningen en handhaving ontbreekt. Daarnaast had de gemeente onvoldoende aandacht voor het programmeren van taken. Voor ruimtelijke ordening is wel een vrijstellingenbeleid vastgesteld en heeft de gemeente een grote slag gemaakt in het actualiseren van bestemmingsplannen. Voor gebruiksvergunningen werkt de gemeente reeds aan een beleidsnota en is een inventarisatie uitgevoerd van bedrijven die een gebruiksvergunning nodig hebben.

Maatregelen
De gemeente onderschrijft grotendeels de conclusies en aanbevelingen van het onderzoek en neemt deze als uitgangspunt bij het doorvoeren van de gewenste verbeteringen. Burgemeester en wethouders hebben dit vastgelegd in een verbeterplan. Een aantal verbeteringen is al doorgevoerd. Zo wordt bij de uitvoering van de wettelijke milieutaken de Milieudienst West-Holland ingeschakeld. De verbeteringen die betrekking hebben op beleid en programmeren worden opgepakt in het kader van de nieuwe gemeentelijke organisatie die zal ontstaan na de fusie met Warmond en Sassenheim. Ook in deze gemeenten lopen verbeteringstrajecten naar aanleiding van inspectie-onderzoeken.

Meer informatie:
Download het onderzoek (pdf, 160 KB)