Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 31 mei 2005

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Rapportage leefbaarheid in Nieuwegein (2005/10016) De gemeente Nieuwegein heeft in oktober en november 2004 op wijkniveau een onderzoek onder 4500 bewoners van 16 jaar en ouder uitgevoerd naar leefbaarheid en veiligheid in Nieuwegein. Bijna de helft van de aangeschreven bewoners werkte mee aan het onderzoek. Het onderzoek werd eerder al in 1998, 2000 en 2002 uitgevoerd. Het onderzoek is in samenwerking met de gemeente Houten uitgevoerd.
Zie voor meer informatie het apart verschenen persbericht.

Jaarverslag Klachten 2004 vastgesteld (2005/10812) Het college heeft het jaarverslag Klachten 2004 vastgesteld. Dit verslag geeft een overzicht van de klachten die in 2004 zijn behandeld. Het gaat om klachten over de wijze waarop burgers zijn behandeld door ambtenaren of bestuurders (onheuse bejegening). Dit kan gaan om iemand die onvriendelijk te woord is gestaan, maar ook om brieven die niet of te laat zijn beantwoord of om het verstrekken van onjuiste informatie. Klachten/meldingen over praktische zaken, zoals een losliggende stoeptegel, slecht onderhoud van groen of wegwerkzaamheden die langer duren dan gepland, vallen niet onder deze klachtenregistratie.
In 2004 zijn er in totaal 47 klachten binnengekomen. In 2003 waren dit er nog 32. Van de 47 klachten zijn dertig klachten informeel afgehandeld. Daarnaast zijn zestien klachten op grond van de formele klachtenprocedure behandeld. Hiervan zijn vier klachten gegrond verklaard, zeven ongegrond en twee klachten zijn gedeeltelijk gegrond/gedeeltelijk ongegrond verklaard. Drie formele klachten zijn nog in behandeling. Eén klacht is ter afdoening doorgestuurd naar de politie.

Nieuwegein lid van Platform middelgrote gemeenten (05/11189) Het college heeft besloten lid te worden van het Platform middelgrote gemeenten. Dit is een belangenvereniging voor centrumgemeenten met 35.000 tot 80.000 inwoners. Na een jaar zal de deelname geëvalueerd worden.

Ontwikkeling aantal inwoners en woningen (2005/6787) De bevolking van Nieuwegein is in 2004 licht afgenomen tot 61.461 inwoners op 1 januari 2005. De woningvoorraad is in 2004 iets toegenomen tot 26.440 woningen op 1 januari 2004. De gemeente heeft dit jaar wederom een Cijferwijzer op handzaam formaat uitgegeven, met daarop deze en andere kerncijfers van de gemeente.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Beantwoording suggesties en vragen WMO (2005/10055) De invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning roept veel vragen op. Ook hebben verschillende organisaties en personen suggesties voor de invoering. Besloten is om deze inbreng niet afzonderlijk te behandelen, maar te betrekken bij de voorbereiding en de besluitvorming rond de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De betrokkenen worden hierover geïnformeerd.

College honoreert subsidieaanvraag Kind & Co (2005/4533) Voor de periode januari tot en met juni 2005 wordt Kind & Co ¤ 198.500 subsidie verleend voor het peuterspeelzaalwerk in Nieuwegein.

Mandatering vervoerskosten leerlingenvervoer (2005/11299) Voor het formaliseren van de bestaande werkwijze met als doel een snelle en efficiënte afhandeling van de aanvragen vervoerskosten leerlingenvervoer wordt de bevoegdheid gemandateerd aan mevrouw I. leene, hoofd van de afdeling Programma's en Projecten.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Tijdelijke bouwvergunning en vrijstelling voor plaatsen kiosk ING bank (2005/10464)
Het college heeft een tijdelijke bouwvergunning en tijdelijke vrijstelling van de bepalingen van het bestemmingsplan verleend vanwege het plaatsen van een kiosk door de ING bank. De kiosk is nodig vanwege de verbouw van de bestaande ING bank aan de Bankstede 1.

Woonvisie Nieuwegein ´Kijk, hier wil ik wonen´ gereed (2005/10808) Het college is akkoord met Woonvisie ´Kijk, hier wil ik wonen´l. Voor meer informatie zie bijgaand persbericht nummer 99.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Andere aanpak baggeren (2005/9475)
In november 2003 is het baggerplan door de gemeenteraad vastgesteld. Bij de uitwerking van het van het baggerplan is gebleken dat de oorspronkelijk opzet om een aantal redenen niet binnen de geraamde plankosten realiseerbaar is.
Doordat er nu gekozen wordt voor een andere baggermethode, is het baggeren wel binnen het beschikbaar gestelde krediet te realiseren. Deze andere methode houdt in dat er met een schuifboot en een kraan gebaggerd wordt. De vrijgekomen baggerspecie wordt vervolgens per vrachtwagen (met een lekdichte bak) afgevoerd. De vrijkomende baggerspecie wordt verder niet in een eigen aan te leggen ontwateringdepot verwerkt, maar naar elders getransporteerd. In plaats van een overschrijding van het beschikbare krediet, wordt hierdoor zelfs een flinke besparing gerealiseerd.

Uitvoering bomenbeleidsplan voor de wijk Batau Noord (2005/11192) In juni 2001 is het Bomenbeleidsplan 2001-2011, Ruimte voor bomen, door de gemeenteraad vastgesteld. Het doel van dit plan is om een gezond en fraai bomenbestand te ontwikkelen, dat past binnen het ontwerp van de stad. Op dit moment is de wijk Batau-Noord aan de beurt voor de uitvoering van het bomen beleidsplan. Hiervoor gaat een zorgvuldig voorbereid proces van start. Met bijgaande brief worden bijvoorbeeld de komende dagen de bewoners geïnformeerd.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2005/11194) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Geen toeristenbelasting in Nieuwegein (2005/11196) Het College heeft naar aanleiding van een bespreking in de commissie ABZ definitief besloten om geen (water) toeristenbelasting in te voeren in Nieuwegein. Het college had al eerder een principebesluit genomen.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies over welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan er waarschijnlijk enkele samenvattingen in van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee voorkomt de gemeente dat direct betrokkenen via de pers bericht krijgen over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 7-6-2005