Gemeente Nieuwegein

Woonvisie Nieuwegein

'De vraag naar woningen is en blijft groot. Daardoor is het belangrijk mogelijkheden voor aanvullende woningbouw te benutten, bijvoorbeeld bij verplaatsing van bedrijven of herstructurering van wijken'. Dit is één van de beleidsuitgangspunten die voortkomt uit de Woonvisie Nieuwegein 'Kijk hier wil ik wonen'. De Woonvisie geeft aan hoe aantrekkelijk Nieuwegein is als woonplaats en hoe dat kan worden behouden en verbeterd. Het college heeft inmiddels kennisgenomen van de Woonvisie en ingestemd met de beleidsuitgangspunten.

Interviews met deskundigen
Het bureau INBO Adviseurs Ruimte & Vastgoed heeft de Woonvisie in opdracht van de gemeente opgesteld. Zij hebben daarvoor een groot aantal interviews afgenomen met personen en instanties op het vakgebied wonen. Zo zijn bijvoorbeeld diverse medewerkers van de gemeente, commissieleden, woningcorporaties, makelaars, de Seniorenraad en omliggende gemeenten benaderd. Ook zijn alle Nieuwegeinse wijken bezocht. De bevindingen zijn meerdere keren voorgelegd aan een klankbordgroep, samengesteld uit de geïnterviewden.

Beleidsuitgangspunten
De hoofdlijnen van de Woonvisie zijn vertaald in beleidsuitgangspunten. Dit zijn beleidsuitgangspunten vanuit het Wonen. Deze beleidsuitgangspunten zullen nog afgewogen moeten worden met andere beleidsvelden, voordat tot eventuele uitvoering kan worden overgegaan.
De beleidsuitgangspunten zijn:


1. Gezien de grote woningvraag blijft het belangrijk mogelijkheden voor aanvullende woningbouw te benutten en zelfs kansen te creëren.
Bij verplaatsingen van bedrijven en andere functies uit de woonomgeving, bij herstructurering van de woningvoorraad, worden mogelijkheden voor (extra) woningbouw serieus overwogen. Reactie college: De woonvisie gaat in op wat voor stad we willen zijn en op welke doelgroepen we ons richten. Het woonbeleid wordt gevormd binnen het gegeven van de bestaande woningvoorraad. Er zijn weliswaar hier en daar toevoegingen aan de voorraad mogelijk, maar dat gaat niet meer om grote hoeveelheden woningen. Het college beseft dat kwantitatieve aanpassingen van de woningvoorraad beperkt zijn, ongeacht de demografische ontwikkeling of veranderende woonbehoeften. De woonvisie is dan ook een realistische visie, waarin gekeken wordt naar de beperkte mogelijkheden die er zijn.
Deze beperkingen zijn ook financieel van aard. Grotere gemeenten krijgen van rijkswege middelen om een opwaardering tot stand te brengen. Wij zullen ook een kwaliteitssprong moeten maken, maar wel met name eigen middelen.
Ondanks de beperkte mogelijkheden, willen we toch doen wat we kunnen doen. We mikken hierbij op diversiteit en kwaliteit en het doorbreken van eenzijdigheid. Dit houdt in dat daar waar mogelijkheden zijn of gecreëerd kunnen worden (door functiewijziging) wij die willen benutten voor aanvullende nieuwbouw.

2. Bij woningbouwontwikkelingen krijgt de realisering van groene woonmilieus voorrang. De woningvoorraad moet bovendien beter geschikt worden voor de groeiende groep ouderen. De huisvesting van senioren krijgt prioriteit op plekken waar voorzieningen aanwezig en bereikbaar zijn. Het gaat daarbij om de realisering van nultrede-woningen en levensloopwoningen (voor definities zie visie), woningen die geschikt zijn voor groepen met een fysieke beperking. Daarnaast blijft er aandacht voor huisvesting voor gezinnen, met name in het duurdere segment, en goedkope huisvesting voor jongeren en starters.
Reactie college: Bij het benutten van de kansen proberen we zoveel mogelijk in te spelen op die groepen die vanuit de (demografische) ontwikkelingen om extra aandacht vragen, zoals ouderen, starters en zorgbehoevenden.

3. Het wenselijk dat in Fokkesteeg de realisering van een woonservicezone prioriteit krijgt, gezien de centrale ligging, de aanwezigheid van voorzieningen en het openbaar vervoer. Om het draagvlak van een mogelijke woonservicezone te vergroten en als verbinding met het park wordt onderzocht of aanvullende woningbouw aan de rand van het park, ter hoogte van de Geinse Hof en sneltramhalte Fokkesteeg, mogelijk is.
Reactie college: De woonvisie is geen specifieke visie op zorg of een visie op het openbare gebied. Wel wordt in de woonvisie een specifieke plek voor een derde woonservicezone aangegeven. Verder is er voor de hele stad natuurlijk het besef dat er zowel in de bestaande voorraad als in de openbare ruimte de nodige aanpassingen moeten worden verricht zodat bewoners met een fysieke beperking toch zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.
4. Realisering van een villawijk in het gebied tussen de Laagravenseweg en de Houtenseweg is voor de kwalitatieve verbetering voor Nieuwegein als woonstad en voor de differentiatie wenselijk. De mogelijke realisatie hiervan wordt in verdere planontwikkeling als wens meegenomen en onderzocht. Reactie college: Ter vergroting van de diversiteit van de woningvoorraad staan we positief tegenover een mogelijke ontwikkeling van een villawijk in Laagraven. We zullen een dergelijke ontwikkeling ook bij andere overheden als wenselijk aankaarten. Deze villawijk zal weliswaar een losstaand eiland zijn in een prettig buitengebied zonder voorzieningen, maar kan een aanvulling zijn aan de woningvoorraad in Nieuwegein en een verbetering betekenen van ons imago. Elders in den lande zijn hier vele voorbeelden van.

5. Het is wenselijk dat het gebruik en de toegankelijkheid van het park Oudegein wordt verbeterd, zodat de mogelijkheden die het park biedt beter worden benut.
Reactie college. Wat het Park Oudegein betreft is het college van mening dat bebouwingsvoorstellen strijdig zijn met andere geldende uitgangspunten. Wel staat het college positief tegenover het toevoegen van recreatieve gebruiksfuncties en de verbetering van de toegankelijkheid. Het park zou meer een stadspark moeten worden.

6. Het is wenselijk de mogelijke bebouwing langs de hoofdroutes met woningen of andere functies te onderzoeken. Dit kan enerzijds bebouwingsmogelijkheden scheppen. Anderzijds kunnen de wijken zo meer naar buiten keren en worden daardoor beter herken. Nu zijn de wijken vrij veel naar binnen gekeerd.
Reactie college: Ten aanzien van mogelijke bebouwing van de hoofdontsluitingswegen is het college van mening dat de bestaande verkeersstructuur, waarbij de S15 een stroomweg is, gehandhaafd dient te blijven. Desondanks kan wel onderzocht worden of binnen deze structuur bebouwing voor bijv. starters of geluidsongevoelige functies mogelijk is.

7. Het is wenselijk om het imago van Nieuwegein beter in overeenstemming te brengen met de kwaliteiten die de stad als (woon)gemeente heeft, zoals het vele water en groen en de historische kernen Jutphaas en Vreeswijk. Reactie college: Tenslotte is het college van mening dat de woonvisie een goede spiegel is. Wanneer Nieuwegein stand wil houden binnen de regio, maar ook daarbuiten, zal het imago van Nieuwegein verbeterd moeten worden en beter moeten aansluiten op de kwaliteiten die Nieuwegein heeft. Stadspromotie is daarbij onvermijdelijk.

Besluitvorming
Het college legt de komende vier weken haar beleidsuitgangspunten voor aan alle externe instanties en personen die ook zijn geïnterviewd. Daarnaast kunnen belangstellenden in deze periode de Woonvisie en de beleidsuitgangspunten ook inzien in het infocentrum in de stadswinkel van het gemeentehuis (tijdens openingstijden) en de bibliotheken. In juni volgt er een discussiebijeenkomst over dit onderwerp met de commissie RIM. Vervolgens bekijkt het college of de beleidsuitgangspunten nog worden bijgesteld. Na de zomer worden de stukken opnieuw in de commissie RIM behandeld. Deze bijeenkomst is openbaar en er kan dan ook worden ingesproken. Vervolgens behandelt de gemeenteraad de Woonvisie en de beleidsuitgangspunten. Als zij instemt met de voorstellen, worden de beleidsuitgangspunten op het gebied van wonen gebruikt als richtlijn.

Collegeprogramma
De Woonvisie is om meerdere redenen opgesteld. Zo is in het collegeprogramma opgenomen dat er een visie moet worden ontwikkeld op de woningbehoeften van verschillende bevolkingsgroepen, zoals bijvoorbeeld starters of ouderen. Daarnaast is in de Prestatieovereenkomst Wonen 2003-2006, de overeenkomst waarin de prestatieafspraken met de corporaties zijn vastgelegd, afgesproken dat er een stedelijke visie wordt opgesteld waarin aandacht wordt gegeven aan de kwaliteit en differentiatie van het aanbod aan woningen en woonmilieus in Nieuwegein.
De Woonvisie zal als input worden gebruikt bij de nog op te stellen Structuurvisie en kan verder worden gebruikt bij de advisering over diverse ruimtelijke plannen.

Invoerdatum 7-6-2005