Gemeente Nieuwegein

Betrokkenheid bij de buurt groeit

Van de inwoners van Nieuwegein voelt 90% zich verantwoordelijk voor de leefbaarheid en veiligheid in de buurt. Daarmee is de betrokkenheid bij leefbaarheid en veiligheid in de buurt de afgelopen jaren iets toegenomen. In 2002 voelde 87% zich betrokken, in 2000 82%. Parkeerproblemen staan als buurtprobleem op nummer één. Van de inwoners vindt 13% dat dit probleem met voorrang moet worden aangepakt.
Ruim de helft van de inwoners (52%) voelt zich wel eens onveilig in Nieuwegein. Dit is iets minder dan in 2002 (55%). Het aandeel inwoners dat zich wel eens onveilig voelt in de eigen buurt is veel kleiner, namelijk 27%. In 2002 was dit nog 25%.
Over het algemeen zijn de inwoners van Nieuwegein minder tevreden met de leefbaarheid en veiligheid in hun gemeente dan de inwoners van buurgemeente Houten. Wanneer we kijken naar de voorzieningen in de buurt dan zijn de inwoners van Nieuwegein duidelijk meer tevreden over het openbaar vervoer, de winkelvoorzieningen en de gezondheidszorgvoorzieningen.

Deze en andere resultaten staan in de rapportage Leefbaarheid en veiligheid in Nieuwegein 2004. Het is een verslag van de resultaten van een onderzoek naar leefbaarheid en veiligheid dat de gemeente Nieuwegein in november 2004 onder 4.500 bewoners heeft uitgevoerd. De gemeente stelde onder meer vragen over tevredenheid over de woonomgeving en voorzieningen, de buurtproblemen, de toekomstverwachting voor de buurt, de onveiligheidsgevoelens en de aandacht van politie en gemeente voor problemen in de buurt. Van de 4.500 bewoners vulde 49% de vragenlijst in. De respons was voldoende om op wijkniveau betrouwbare, representatieve uitspraken te doen. De gemeente Nieuwegein heeft het Leefbaarheidsonderzoek uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Houten.

De gemeente gaat samen met andere partijen, zoals de partners van het Wijkgericht Samenwerken, weer met de resultaten aan de slag. Op korte termijn wordt een werkgroep samengesteld, die analyseert op welke punten de gemeente actie gaat ondernemen en hoe deze punten worden opgepakt. Na analyse wordt het Leefbaarheidsonderzoek 2004 besproken in de wijknetwerken.
De bewoners zelf kunnen ook een steentje bijdragen, want voor een deel van de veiligheid en leefbaarheid zijn bewoners zelf (mede)verantwoordelijk.

Met dit onderzoek heeft de gemeente voor de vierde keer een onderzoek naar leefbaarheid en veiligheid uitgevoerd. De gemeente houdt dit onderzoek om de actuele stand van zaken op het terrein van leefbaarheid en veiligheid in kaart te brengen. Bovendien bekijkt de gemeente hoe de leefbaarheid en veiligheid zich hebben ontwikkeld sinds 1998. Op deze manier kan de gemeente knelpunten signaleren en inspelen op trends.

Invoerdatum 7-6-2005