Gemeente Vlaardingen


Vijftien gemeenten trekken bij Tweede Kamer aan de bel 07 juni 2005

Op maandag 6 juni overhandigden wethouder Wim Boer, gemeente Leiden, wethouder Anny Attema, gemeente Vlaardingen en wethouder Tymon de Weger, gemeenten Enschede, namens een vijftiental grote gemeenten, het rapport 'kanttekeningen bij de objectieve verdeling voor de Wet Werk en Bijstand 2006' aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag.

Het rapport is opgesteld door de Universiteit Twente en gaat in op de effecten van de verdeling van de uitkeringsgelden op de financiële positie van onder andere de vijftien gemeenten.

De Tweede Kamer spreekt op 15 juni met de Staatssecretaris Van Hoof over hoe de budgetten voor de bijstandsuitkeringen vanaf 2006 over alle gemeenten worden verdeeld. Op 23 mei stuurde de vijftien gemeenten al een brandbrief aan de Tweede Kamer over dit onderwerp.

Pleidooi
De gemeenten zijn geen tegenstanders van het invoeren van een financiële prikkel bij het uitvoeren van de Wet Werk en Bijstand. De verdeling van de uitkeringsgelden moet echter gebaseerd zijn op de inspanningen die de gemeenten moeten verrichten. Ook moeten ze in een gezonde verhouding staan tot de omvang van de gemeentelijke begroting.

De vijftien gemeenten pleiten bij de Tweede Kamer onder andere om de herverdeling voor minstens vier jaar te bevriezen en de uitschieters van de verdeeleffecten te beperken tot maximaal 5%.

Vlaardingen financieel nadeel
Zoals bekend heeft de gemeente Vlaardingen voor 2005 ruim 5 miljoen minder ontvangen voor de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand, dan dat ze op grond van het aantal uitkeringsgerechtigden nodig heeft. Binnenkort besluit de Tweede Kamer dus over de verdeling van de gelden voor de jaren na 2005.