Gemeente Ambt Montfort


MOP in volle gang

Vorige week maandag 30 mei gaven de gemeenten van het Samenwerkingsverband NMC, te weten de gemeenten Ambt Montfort, Echt-Susteren, Heel, Maasbracht, Roerdalen en tijdelijk Swalmen, gezamenlijk het startsein voor het MilieuOntmoetingsProgramma (MOP) tijdens een bijzondere milieuontmoeting bij De Hompesche Molen in Stevensweert.

MOERASBOS

Op de foto:
Dhr. T. Verbeek neemt tijdens de MOP-weken bijna 300 leerlingen van de groepen 5 t/m 8 mee naar zijn unieke natuurgebied in t Hoosden en vertelt hen over de geschiedenis van het gebied, de bijzondere planten- en diersoorten die er voor komen, zoals blaasjeskruid en slangenwortel, en laat hen het moerasbos beleven.

Twee groepen van de basisschool, groep 7 van basisschool t Breerke en groep 7/8 van basisschool Moeder Magdalena , konden vervolgens aan hun milieuontmoeting beginnen. De ene groep kreeg een rondleiding door de Hompesche molen, een historische stellingmolen waarin een informatiecentrum is ingericht. Aan de hand van de themas graan, groen en grind werd uitgelegd hoe gedurende de historie deze elementen hebben bijgedragen tot de huidige natuurontwikkeling in dit gebied. Bovendien konden zij met een boot van de Panheel Groep tot dicht bij de baggermolens komen waar hen de grindwinning uit de doeken werd gedaan.

Terwijl de ene groep in de historie dook, ging de andere groep letterboxen. Letterboxen is een geheel nieuwe manier om de natuur te ontdekken van Vereniging Natuurmonumenten. Met een GPS-apparaat, een soort superkompas, in de hand werden groepjes leerlingen via een speurtocht geleid naar verschillende grondbussen, de zogenaamde letterboxen. In deze letterbox zat bijvoorbeeld een opdrachtkaart of een verrassing. Via deze avontuurlijke routebeschrijving ontdekten de leerlingen het natuurontwikkelingsgebied aan de Stevolplas. Het letterboxen is overigens niet voorbehouden aan de leerlingen die deelnemen aan het MOP. Vanaf 30 juni kunnen alle bezoekers via de Hompesche Molen in Stevensweert deze bijzondere speurtocht reserveren.

Alleen al in de gemeente Ambt Montfort gaan 700 basisschoolleerlingen op bezoek bij verenigingen of bedrijven (´schakels´) tijdens de twee MOP-weken. Deze schakels laten de leerlingen in de praktijk zien hoe zij met het milieu en onze leefomgeving omgaan of nemen de kinderen mee op pad om de natuur in hun directe omgeving te laten beleven. De leerlingen in Ambt Montfort hebben bijvoorbeeld de afgelopen week een bezoek gebracht aan de supermarkt, de politie, een glastuinbouwbedrijf het Kringloopbedrijf Midden Limburg.

Het MOP duurt nog tot en met 10 juni. Dus mocht u groepen leerlingen te voet of op de fiets tegenkomen, dan kan het zijn dat zij op weg zijn naar een MOP-ontmoeting.