Gemeente Utrecht

Dit is een persbericht van de gemeente Utrecht en de tien Utrechtse wijkraden.

COLLEGE EN WIJKRADEN ONDERTEKENEN CONVENANT

Het college van burgemeester en wethouders en de tien Utrechtse wijkraden ondertekenen maandag 20 juni aanstaande een gezamenlijk convenant. Daarin binden zij zich aan wederzijdse afspraken over de rol van de wijkraden in de wijken én over het vroegtijdig betrekken van wijkraden bij gemeentelijk beleid. Het convenant zal worden ondertekend namens het college door wethouder Toon Gispen (wijkgericht werken en bestuurlijke vernieuwing) en door de voorzitters van de wijkraden. Het convenant is tot stand gekomen op initiatief van de wijkraden in reactie op de 'eenzijdige' spelregels en het opgestelde speelveld van de gemeente. Het is in dialoog tot stand gekomen naar aanleiding van het raadsbesluit over de evaluatie van de Wijkaanpak in Uitvoering van maart 2004.

Met het ondertekenen van het convenant markeert het college het belang van de wijkraden door bijvoorbeeld de wijkraden zo vroeg mogelijk bij gemeentelijk beleid te betrekken. Nieuw is dat het college vroegtijdig aan de wijkraden gaat aangeven welke belangrijke onderwerpen in de wijken gaan spelen zodat afspraken gemaakt worden over de betrokkenheid van de wijkraden. Het college tekent bovendien voor de afspraak dat adviezen van wijkraden - tenzij ze strijdig zijn met ander (stedelijk of landelijk) beleid, andere belangen of met het beschikbare budget - in principe altijd worden overgenomen. Een andere afspraak is dat de wijkwethouders regelmatig een gesprek hebben met de wijkraden om verslag te doen van hun taken in de wijk.

De wijkraden onderstrepen met dit convenant dat hoezeer zij soms onderling verschillen, zij zich allen opstellen als actieve groep betrokkenen in de wijk. Zij maken actief gebruik van hun adviesrecht aan het college over onderwerpen die in hun wijk spelen. Om goed te kunnen adviseren, houden zij minimaal één keer per jaar een wijkraadpleging onder hun 'achterban'. De wijkraden zorgen ervoor dat de ledensamenstelling een goede afspiegeling van de wijk is. Bovendien krijgen zij middelen voor hun organisatie, activiteiten en wijkraadpleging. Zij kunnen daarvoor bijvoorbeeld een 'eigen' informatievoorziening voor de wijk bekostigen zodat zij regelmatig verantwoording kunnen afleggen aan de wijkbewoners over hun adviezen en bereikte resultaten.

Zowel college als wijkraden zijn enthousiast over het convenant. Wethouder Gispen: "Een convenant past goed bij een gelijkwaardige relatie tussen gemeente en wijkraden: Wij onderstrepen met onze handtekening waar het ons om gaat: burgers meer invloed geven op wat in hun omgeving gebeurt. De wijkraden tekenen voor hun bijzondere adviesrol daarbij". Ad Hilhorst, voorzitter wijkraad Utrecht Oost: "Met dit convenant is beseft dat het nodig was onderling duidelijke afspraken te maken. Wij zijn verheugd dat wij, in dialoog met onze wijk, het College nu echt aan haar afspraak kunnen houden. Wij verwachten hiermee de wijkraden over de verkiezingen heen te hebben geholpen."

Gelijktijdig heeft het college de gemeentelijke verordening over de wijkraden aangepast naar aanleiding van het raadsbesluit van maart 2004. Ook heeft het college regels opgesteld hoe ambtenaren met de inhoud van het convenant moeten omgaan. De wijkraden hebben over beide een gezamenlijk advies gegeven dat is overgenomen door het college.

Noot voor de media:
Wij nodigen u van harte uit om bij de officiële ondertekening van het convenant aanwezig te zijn. Deze vindt plaats op maandag 20 juni 2005 tussen 17.30 en 18.30 uur op het wijkbureau Binnenstad (Drift 10 te Utrecht). Wethouder Gispen en enkele wijkraadvoorzitters zullen een toelichting geven op het convenant, waarna de voorzitters en namens het college wethouder Gispen het convenant ondertekenen. Om ca. 18.30 uur volgt voor de betrokkenen van de wijkraden en de gemeente een etentje.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Regie Bouma (Bestuurscommunicatie, gemeente Utrecht), telefoon (030) 286 11 55. Voor nadere informatie over de wijkraden kunt u contact opnemen met Ad Hilhorst (voorzitter wijkraad Utrecht Oost), telefoon 06 - 511 86 032. De tekst van het convenant is desgewenst opvraagbaar bij Regie Bouma