Dienstenbond CNV

Leden akkoord met CAO Uitzendkrachten
07-06-2005

De stemming over de nieuwe CAO uitzendkrachten is voorbij en heeft een grote meerderheid opgeleverd vóór het principe-akkoord.

In de CAO-info van 2 mei jl. zijn de hoofdlijnen van de nieuwe ABU CAO voor uitzendkrachten aan u voorgelegd.

Reacties
Op sommige reactieformulieren is aangegeven dat er ook behoefte is aan afspraken over pensioen en de loondoorbetaling bij ziekte. Met name de wachtdagen bij ziekte, die u zelf moet betalen, zijn door leden als een pijnpunt opgevoerd en dat vinden wij volstrekt terecht. Er zijn nu nog geen afspraken over gemaakt, maar de onderhandelingen hierover vinden deze zomer en dit najaar plaats.

Door enkele leden is ook aangegeven dat we de CAO ingewikkeld maken met alle extra afspraken over studenten en buitenlandse uitzendkrachten. Dat is ook zo. Op de soms al lastige regels komen wéér uitzonderingen. Dat maakt de leesbaarheid van de teksten er niet beter op. Toch is verstandig om de ogen niet te sluiten voor nieuwe ontwikkelingen in de uitzendmarkt. Er is ook een zeker drang om aan deze nieuwe ontwikkelingen aandacht te besteden in deze CAO. Als wij, als CNV Dienstenbond, er geen aandacht aan besteden, dan is de vraag of zich niet een groep uitzendbureaus verenigt die zelf een CAO gaat afsluiten voor alleen haar eigen belangen en op een lager niveau. Voor de buitenlandse uitzendkrachten kennen we helaas al het voorbeeld van de VIA (Vereniging Internationale Arbeidsbemiddelaars). Deze groep van ondernemers heeft een CAO afgesloten zonder de CNV Dienstenbond. Bij eerste beoordeling biedt deze VIA CAO voor uitzendkrachten minder dan de ABU CAO voor uitzendkrachten. Het is dus zaak om alert te blijven op nieuwe ontwikkelingen en voor zover we daarmee leden kunnen helpen, aangepaste afspraken te maken. Ons uitgangspunt is daarbij wel dat het pakket arbeidsvoorwaarden voor iedereen dezelfde waarde moet hebben, hoe het ook is samengesteld.

Kennismaking CNV Voor Zeker
Heeft u al kennisgemaakt met ons nieuwe aanbod voor leden? Als enige vakbond in Nederland kunnen wij u inkomensbescherming bieden bij onvrijwillige werkloosheid en langdurige ziekte, waarbij wij u begeleiden van werk naar werk! Via ons magazine Akkoord en de website kunt u en uw collegas kennismaken maken met CNV voor Zeker.

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze Info? Neem voor vragen of reacties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer 023-5670686 of e-mail h.gerding@cnvdibo.nl