Gemeente Leeuwarden

Schoonste gemeente Schoonste gemeente

Leeuwarden strijdt om titel 'schoonste gemeente'

Bron: Gemeente Leeuwarden (07-06-2005) Sinds maandag 2 mei strijden negen gemeenten, waaronder Leeuwarden, acht weken lang om de eerste plaats in de finale van de verkiezing tot `Schoonste gemeente van Nederland'.
Tot en met zondag 26 juni moet een vooraf opgegeven vierkante kilometer schoon worden gehouden. Dit gebied moet aan verschillende criteria voldoen. Hierbij gaat het onder andere om het aanwezig zijn van scholen, horeca, parken en een winkelcentrum. Leeuwarden heeft gekozen voor het gebied vanaf de binnenstad tot en met het winkelcentrum in Bilgaard.

Om een representatief beeld te geven van de stad worden er in de vierkante kilometer vrijwel geen extra schoonmaakwerkzaamheden verricht. Het reguliere onderhoud zoals opruimen van zwerfvuil en vegen wordt verricht door Omrin, Caparis, de mensen van het Skrep-project (activeringsproject voor dak- en thuislozen) en de buitendienst van de afdeling Wijkzaken.

Naast het schoonhouden van de vierkante kilometer bestaat de finale uit het organiseren van een uitdagend evenement. Acht weken achtereen strijkt op maandagochtend een groep programmamakers neer in een van de deelnemende steden. Aan willekeurige burgers wordt een uitdaging gegeven die op zaterdag uitgevoerd moet worden. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het organiseren van een beachparty in het centrum van de stad, waarbij na afloop geen zwerfafval op straat mag liggen. Op zondagavond is vervolgens de uitzending op Nederland 1. Het is tot op het laatste moment niet bekend wanneer Leeuwarden aan de beurt is. Op 3 juli om 21.00 uur is de eerste uitzending bij de NCRV.