Socialistische Partij

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Prohef in de herhaling: meerderheid zegt ja

07-06-2005 * Het voorstel om als provincie het Prohefsysteem te promoten lijkt nu na de tweede Commissiebehandeling toch de meerderheid achter zich te krijgen. Al eerder reageerde een meerderheid positief op het voorstel van de SP, maar in de provinciale statenvergadering stemde men toch niet in.

Prohef is een nieuw systeem van premieheffingen. In plaats van arbeid te belasten, wordt in Prohef de productie belast, oftewel het resultaat van de arbeid. Werknemers worden daardoor goedkoper en daardoor zijn werkgevers eerder bereid extra personeel aan te nemen. En dat is belangrijk, omdat de arbeidsmarkt dan minder krap wordt.

In Friesland is de provincie al een jaar bezig het systeem in de Friese gemeenten aan de man te brengen. Daarbij schuwt Friesland actieve ondersteuning niet van die gemeenten die daadwerkelijk een Prohefexperiment starten. Als de statenbehandeling op 4 juli aanstaande net zo positief verloopt als de Commissiebehandeling gisteren van het SP-voorstel, gaat Noord-Holland vanaf die datum hetzelfde doen. In het belang van de werkgelegenheid in Noord-Holland gaat de provincie dan bijeenkomsten organiseren om het systeem te introduceren, er wordt een brochure verspreid en de provincie helpt gemeenten bij het starten van experimenten.