NEN


Nieuwe ISO-commissie voor veren

Delft - Er komen mondiale normen voor trek-, druk- en torsieveren. Er is een ISO-commissie (ISO/TC 227 "Springs") opgericht om wereldwijd toepasbare afspraken voor veren op te stellen. Hoewel de techniek al eeuwen gebruik maakt van veren in voertuigen en machines, is er nog nauwelijks sprake van harmonisatie op internationaal niveau.

Belanghebbende Nederlandse partijen, zoals fabrikanten, handelaren, gebruikers, kunnen via NEN aan het werk van ISO/TC 227 deelnemen. NEN is als nationaal centrum van normalisatie lid van de mondiale normalisatie-organisatie ISO. Het secretariaat van ISO/TC 227 berust bij het Japanse normalisatie-instituut. Een concept van het Business Plan van ISO/TC 227 is op aanvraag bij
NEN verkrijgbaar.

Op het gebied van veren heeft NEN wel enkele normen gepubliceerd. Het betreft o.m. normen voor het tekenen en bestellen van veren (NEN 1997 en NEN-ISO 2162) en voor het berekenen van veren (NEN-EN 13906). Deze laaste norm bestaat uit drie delen: deel 1 voor drukveren, deel 2 voor trekveren en deel 3 voor torsieveren. Het is een Europese omzetting van de Duitse DIN 2088 en DIN 2089 die daarmee zijn vervallen.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces voor veren: ir. Job Landré, telefoon (015) 2 690 179, e-mail: job.landre@nen.nl.