Nieuw-Vlaamse Alliantie


INSPIRE moet gemeenschappelijk Europees milieubeleid efficiënter maken (07/06/05)

Ondanks tientallen jaren gemeenschappelijk Europees milieubeleid, worden er nog belangrijke hinderpalen vastgesteld voor de toegang en het gebruik van ruimtelijke informatie op communautair niveau. INSPIRE, een Commissie-voorstel tot de oprichting en exploitatie van een infrastructuur voor ruimtelijke informatie in Europa, werd vandaag goedgekeurd in het Europees Parlement.

Brepoels, rapporteur van het rapport, steunt de doelstellingen en de beginselen van het voorstel. INSPIRE wil immers burgers meer inzicht geven in het milieubeleid, het milieubeleid op lokaal en regionaal vlak meer responsabiliseren, hergebruik, uitwisseling en delen van data tussen overheden bevorderen, de motor zijn voor het verzamelen van nieuwe, relevante milieu-informatie en een instrument zijn om het milieubeleid over de grenzen heen efficiënter en doeltreffender te maken.

INSPIRE wil de bestaande data-infrastructuren en bestaande informatie in de lidstaten op elkaar afstemmen en leesbaar maken op EU-niveau, hetgeen momenteel nog niet het geval is. Het voorstel heeft betrekking op de informatie die nodig is om toezicht te houden op de toestand van het milieu (o.a. de lucht, het water, de bodem en het natuurlijke landschap) en om deze toestand te verbeteren. Alle beleidsmaatregelen en -beslissingen die direct of indirect een impact hebben op het milieu kunnen hierdoor beter ondersteund worden.

"Over de fracties heen bereikte ik een akkoord over het kosten- en opbrengsten-issue,
teneinde het statuut van de dataleveranciers te beschermen. Er wordt gepleit voor de principes van subsidiariteit binnen elke lidstaat, voor Vlaanderen een erg belangrijk element. Bovendien blijft de vigerende Europese en internationale regelgeving inzake intellectuele eigendomsrechten bestaan om misbruiken door derde partijen uit te sluiten", licht Brepoels toe.

Vandaag werd het rapport Brepoels goedgekeurd met bijna eenparigheid van stemmen tijdens de plenaire zitting van het Europees Parlement in Straatsburg.
INSPIRE moet de Unie in staat stellen weer een belangrijke stap te zetten in de richting van een meer duurzaam Europees milieubeleid.

Auteur:
Europees parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be